wp.pl
wp.pl
Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plAgrobiznesAgroPoradyEkstruzja a wartość pokarmowa roślin strączkowych
bff/CC 3.0/pl.wikipedia.org
bff/CC 3.0/pl.wikipedia.org

Wzrastające w ostatnich czasach ceny poekstrakcyjnej śruty sojowej, zmuszają hodowców zwierząt do szukania tańszych alternatyw, które chociaż w pewnym stopniu umożliwią wyeliminowanie poekstrakcyjnej śruty sojowej z mieszanek dla drobiu. Rośliny strączkowe charakteryzują się dobrą wartością pokarmową (Tab.1) jak i przydatnością w żywieniu drobiu. Niestety posiadają substancje antyżywieniowe, które mogą negatywne wpłynąć na wyniki odchowu.

Do głównych substancji antyodżywczych występujących w roślinach strączkowych należą alkaloidy (wyłącznie w łubinach), taniny oraz inhibitory enzymów proteolitycznych. Chociaż koncentracja alkaloidów jak i tanin została mocno obniżona na skutek prowadzenia pracy genetycznej (selekcja), to rośliny strączkowe (głównie grochy i bobiki) wciąż posiadają wysoka koncentracje inhibitorów enzymów proteolitycznych. Wspomniana substancja antyżywieniowa inaktywuje kompleksy proteolityczne enzymów trzustkowych, czego konsekwencja jest pogorszenie strawności białka jak i przyrostów masy ciała drobiu. Jednych ze sposobów umożliwiających obniżenie poziomu inhibitorów enzymów proteolitycznych w nasionach roślin strączkowych jest poddanie ich procesowi ekstruzji.

Tab.1. Wartość pokarmowa poekstrakcyjnej śruty sojowej i roślin strączkowych (Normy Żywienia Drobiu, 2005)

Komponent

Białko ogólne (% SM)

Skrobia (% SM)

Energia metaboliczna (MJ/kg SM)

Poekstrakcyjna śruta sojowa

43.0

6,3

9.00

Łubin żółty

38.3

3.9

8.31

Łubin wąskolistny

29.2

8.4

7.22

Bobik

26.8

38.2

10.10

Groch

22.7

47.3

12.84

 

Proces ekstruzji

Ekstruzja jest procesem hydro-baro-termicznym, powodującym istotne zmiany fizykochemiczne w zastosowanym materiale. Wysoka temperatura (130-160 °C) i krótki czas obróbki (30-40s), oprócz inaktywacji inhibitorów enzymów proteolitycznych wpływa pozytywnie na przyswajalność skrobi. Poprawienie przyswajalności skrobi w dużej mierze związany jest ze zmianą jej struktury na skutek procesu żelatynizacji (skleikowania). Zaburzenie naturalnej struktury sprzyja większej podatność skrobi na działanie enzymów trawiennych co w konsekwencji wpływa korzystnie na jej wykorzystanie przez organizm ptaków. Ze względu na pozytywny wpływ ekstruzji na wykorzystanie skrobi, proces ekstruzji w szczególności polecany jest w przypadku grochów i bobików ze względu na wysoka koncentracje skrobi w suchej masie (Tab.1.). Do innych naukowo potwierdzonych zalet procesu ekstruzji należy pełna i kompleksowa pasteryzacja paszy, wyeliminowanie niepożądanych mikroorganizmów na skutek wysokiej temperatury czy przedłużenie okresu przechowywania paszy.

Dla portalu cenyrolnicze.pl:

mgr inż. Marcin Hejdysz, mgr inż. Anita Zaworska

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu



Czytaj więcej na: www.cenyrolnicze.pl
Cenyrolnicze.pl
  • Sadzenie grzybów
    Sadzenie grzybów więcej

    Zamiast do lasu na grzyby można wybrać się … do własnego ogrodu. Jednak w ogrodzie najlepiej sprawdzą się tylko jadalne odmiany grzybów, takie jak: pieczarka, boczniak czy twardziak japoński. Leśne grzyby w klasycznym ogrodzie raczej się nie sprawdzą. Zabraknie im właściwości odżywczych, z których korzystają w lesie dzięki obecności drzew i ściółki leśnej.

    • Sadzenie babmusa
      Sadzenie babmusa więcej

      Bambus to wieloletnia roślina, której łodyga ulega zdrewnieniu. W strefie tropikalnej można spotkać 130 gatunków bambusów. Bambusy rosną bardzo szybko i potrafią osiągać sporą wysokość.

      • Sadzenie ryżu
        Sadzenie ryżu więcej

        Ryż to jednoroczna roślina zbożowa, która pochodzi z Azji Południowo-wschodniej. Na świecie znaleźć można prawdopodobnie 40 tysięcy różnych jego odmian.

        • Sadzenie żurawiny
          Sadzenie żurawiny więcej

          Żurawina to roślina słynąca ze swoich leczniczych właściwości. W ogrodzie będzie stanowić ciekawą ozdobę, a jej owoce posłużą do wyrobów przetworów na zimę, czy do zrobienia sosów do mięs. Jest bogata w witaminy i sole mineralne.

Nazwa Cena Zmiana tyg.
6,00 PLN/kg -3,38%
3,06 PLN/kg +0,33%
556,67 PLN/t +0,50%
711,67 PLN/t +1,65%
595,27 PLN/t +0,45%
Nazwa Cena Zmiana 1m
59,61 cent/funt -12,84%
192,88 cent/funt +1,43%
130,70 cent/funt +5,45%
12,83 cent/cetnar 0,00%
  • ON
  • Pb95
  • Pb98
  • LPG
  • 4,30
  • 4,48
  • 3,27
  • 1,98

Źródło: stacjebenzynowe.pl | Ostatnia aktualizacja: 2017-05-27