wp.pl
wp.pl
Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plAgrobiznesAgroPoradyEkstruzja a wartość pokarmowa roślin strączkowych
bff/CC 3.0/pl.wikipedia.org
bff/CC 3.0/pl.wikipedia.org

Wzrastające w ostatnich czasach ceny poekstrakcyjnej śruty sojowej, zmuszają hodowców zwierząt do szukania tańszych alternatyw, które chociaż w pewnym stopniu umożliwią wyeliminowanie poekstrakcyjnej śruty sojowej z mieszanek dla drobiu. Rośliny strączkowe charakteryzują się dobrą wartością pokarmową (Tab.1) jak i przydatnością w żywieniu drobiu. Niestety posiadają substancje antyżywieniowe, które mogą negatywne wpłynąć na wyniki odchowu.

Do głównych substancji antyodżywczych występujących w roślinach strączkowych należą alkaloidy (wyłącznie w łubinach), taniny oraz inhibitory enzymów proteolitycznych. Chociaż koncentracja alkaloidów jak i tanin została mocno obniżona na skutek prowadzenia pracy genetycznej (selekcja), to rośliny strączkowe (głównie grochy i bobiki) wciąż posiadają wysoka koncentracje inhibitorów enzymów proteolitycznych. Wspomniana substancja antyżywieniowa inaktywuje kompleksy proteolityczne enzymów trzustkowych, czego konsekwencja jest pogorszenie strawności białka jak i przyrostów masy ciała drobiu. Jednych ze sposobów umożliwiających obniżenie poziomu inhibitorów enzymów proteolitycznych w nasionach roślin strączkowych jest poddanie ich procesowi ekstruzji.

Tab.1. Wartość pokarmowa poekstrakcyjnej śruty sojowej i roślin strączkowych (Normy Żywienia Drobiu, 2005)

Komponent

Białko ogólne (% SM)

Skrobia (% SM)

Energia metaboliczna (MJ/kg SM)

Poekstrakcyjna śruta sojowa

43.0

6,3

9.00

Łubin żółty

38.3

3.9

8.31

Łubin wąskolistny

29.2

8.4

7.22

Bobik

26.8

38.2

10.10

Groch

22.7

47.3

12.84

 

Proces ekstruzji

Ekstruzja jest procesem hydro-baro-termicznym, powodującym istotne zmiany fizykochemiczne w zastosowanym materiale. Wysoka temperatura (130-160 °C) i krótki czas obróbki (30-40s), oprócz inaktywacji inhibitorów enzymów proteolitycznych wpływa pozytywnie na przyswajalność skrobi. Poprawienie przyswajalności skrobi w dużej mierze związany jest ze zmianą jej struktury na skutek procesu żelatynizacji (skleikowania). Zaburzenie naturalnej struktury sprzyja większej podatność skrobi na działanie enzymów trawiennych co w konsekwencji wpływa korzystnie na jej wykorzystanie przez organizm ptaków. Ze względu na pozytywny wpływ ekstruzji na wykorzystanie skrobi, proces ekstruzji w szczególności polecany jest w przypadku grochów i bobików ze względu na wysoka koncentracje skrobi w suchej masie (Tab.1.). Do innych naukowo potwierdzonych zalet procesu ekstruzji należy pełna i kompleksowa pasteryzacja paszy, wyeliminowanie niepożądanych mikroorganizmów na skutek wysokiej temperatury czy przedłużenie okresu przechowywania paszy.

Dla portalu cenyrolnicze.pl:

mgr inż. Marcin Hejdysz, mgr inż. Anita Zaworska

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu



Czytaj więcej na: www.cenyrolnicze.pl
Cenyrolnicze.pl
  • Sadzenie konopi
    Sadzenie konopi więcej

    Do donicy należy wsypać odpowiednią ilość ziemi, nie powinno być w ziemi pestycydów i żadnych szkodników. Ziemia powinna natomiast być bogata w azotany i odpowiednio wilgotna

    • Sadzenie wikliny
      Sadzenie wikliny więcej

      Wiklina to wieloletnia roślina, która najczęściej uprawiana jest na specjalnie do tego celu przygotowanych plantacjach. Aby wiklina nadawała się do zbiorów należy zapewnić jej odpowiednie warunki do wzrostu i spełnić jej wymagania glebowe.

      • Sadzenie dużego drzewa
        Sadzenie dużego drzewa więcej

        Sadzenie dużych drzew to nie łatwa sztuka. Należy mieć do tego profesjonalną wiedzę i odpowiednie umiejętności. A często również profesjonalne narzędzia. Duże drzewa mają już swoje wymagania i nie lubią przesadzania.

        • Sadzenie aronii
          Sadzenie aronii więcej

          Aronia należy do rodziny krzewów, przywędrowała do nas z Ameryki Północnej. Owoce aronii to doskonałe źródło witaminy C, wykorzystywana jest w formie przetworów, jak i w postaci surowej.

Nazwa Cena Zmiana tyg.
6,32 PLN/kg +3,61%
3,13 PLN/kg +1,29%
542,50 PLN/t -0,76%
659,49 PLN/t +1,46%
570,50 PLN/t +6,64%
Nazwa Cena Zmiana 1m
68,39 cent/funt -4,71%
190,17 cent/funt +3,02%
123,95 cent/funt +8,39%
12,83 cent/cetnar 0,00%
  • ON
  • Pb95
  • Pb98
  • LPG
  • 4,53
  • 4,69
  • 3,64
  • 2,14

Źródło: stacjebenzynowe.pl | Ostatnia aktualizacja: 2017-04-22