Na skróty
Money.plAgrobiznesAgroPoradyUprawa arbuza
2014-03-05 09:22
Uprawa arbuza
[fot: Shu Suehiro/CC 3.0/pl.wikipedia.org]

Uprawa arbuza

Arbuz nazywany również kawonem to owoc składający się w 90% z wody. Zawiera on dużo cukru i nie jest bogaty w składniki odżywcze. Posiada jednak inne właściwości: przyśpiesza przemianę materii a także nawadnia i oczyszcza organizm.


Do niedawna można było zauważyć małe zainteresowanie uprawą arbuza w naszym kraju. Spowodowane to było przekonanie, że w naszych warunkach klimatycznych nie jest to możliwe. Uprawa arbuza nie należy do najprostszych ale jest możliwa. Najważniejszym elementem jest zapewnienie odpowiedniej temperatury podczas rozwoju rośliny.

Przygotowanie stanowiska

Uprawa arbuza nie należy do najprostszych. Arbuz jest rośliną ciepłolubną, dlatego największe plony można zebrać na terenach gdzie temperatura jest wysoka. Optymalna temperatura do uprawy to 21- 29 C. Nie powinna być niższa niż 18 C i nie wyższa niż 35 C. Stanowiska na uprawę arbuza powinny być nasłonecznione osłonięte od północy. Kawon dobrze rośnie na glebach próchniczych, żyznych, których Odczyn pH mieści się w zakresie od 5,5 do 6,0. Uprawa tych roślin powinna być przeprowadzana w szklarniach lub niskich tunelach. Zastosowanie czarnej folii polietylenowej lub włókna polipropylenowego pozwala na podwyższenie temperatury gleby nawet o 10 C oraz zapobiegają zachwaszczaniu i utracie wody.

Uprawa

Arbuz uprawiany jest z rozsady doniczkowej, którą odbywa się w tunelach foliowych. Wysiew nasion powinien nastąpić na 4 – 5 tygodni przed wysadzeniem roślin w pole. Po wykształceniu przynajmniej 3 liści właściwych rośliny powinny być zahartowane poprzez stopniowe zmniejszanie temperatury i ograniczenie podlewania
Podłoże pod uprawę powinno być dobrze nagrzane, dlatego najlepszym okresem do uprawy jest przełom maja i czerwca. Rozstaw między sadzonkami powinien wynosić 80 x 100 cm.

System korzeniowy arbuza jest głęboki, dzięki czemu jest owoc jest odporny na susze. W okresie największego wzrostu kawon potrzebuje wysokiej wilgotności podłoża. Trzeba jednak uważać by wierzchnia warstwa nie zawierała zbyt dużej ilości wody, co mogłoby skutkować chorobami grzybowymi. Po posadzeniu warto zabezpieczyć roślinę przed nocnymi chłodami. W tym celu można ja przykryć włókniną, która można zdjąć gdy rozpocznie się kwitnienie.

Pielęgnacja i nawożenie

W zakresie pielęgnacji konieczne jest wzruszanie ziemią oraz systematyczne odchwaszczanie. W momencie rozpoczęcia owocowania należy ograniczyć nawadnianie. Zabieg ten przyśpieszy dojrzewanie owoców. Przed końcem października należy przenieść niedojrzałe owoce do pomieszczenia, w którym będą dojrzewać.
Podłoże pod uprawę arbuza wymaga nawożenia organicznego w postaci obornika. Dodatkowo można stosować nawozy mineralne (azot, kwas fosforowy, tlenek potasu).

Tagi:uprawa, arbuz, rośliny ciepłolubne, kawon, tunel foliowy
Powiązane artykuły z Uprawa arbuza
Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Czytam Money.pl
  • Sadzenie chili
    Sadzenie chili więcej

    Papryka chili, czy inaczej papryka ostra to odmiana papryki o bardzo ostrym smaku. Sadzenie chili powinno odbywać się w dobrze przepuszczalnym podłożu, które będzie dobrze odprowadzać wodę, papryka stanowczo lepiej zniesie przesuszenie niż przelanie jej wodą. Wymagają też odpowiednio wysokich temperatur.

    • Sadzenie kaktusa
      Sadzenie kaktusa więcej

      Kaktusy to jedna z najczęściej pojawiających się w domu roślin ozdobnych. Są łatwe w pielęgnacji i nie wymagają zbyt wiele, by rosnąć. Ich naturalnym środowiskiem są pustynie Ameryki. Preferują suchy i gorący klimat. Uznaje się, że występuje ich około 1500-2000 gatunków.

      • Sadzenie storczyka
        Sadzenie storczyka więcej

        Storczyki to rośliny, które bardzo szybko z ogrodów przeniosły się do mieszkań, jako rośliny ozdobne i doniczkowe. Rosną również w ogrodzie, nie mają zbyt dużych wymagań, trochę uwagi i storczyki będą miały piękne i ładne kwiaty. W Polsce występuje ok.35 różnych gatunków.

        • Sadzenie poru
          Sadzenie poru więcej

          Por jest warzywem całorocznym i w smaku jest trochę delikatniejszy od cebuli. Jest nieodzownym dodatkiem do sałatek, zup czy surówek.

Nazwa Cena Zmiana tyg.
6,50 PLN/kg -2,26%
3,70 PLN/kg +1,93%
480,00 PLN/t +0,35%
585,00 PLN/t -0,75%
462,21 PLN/t -0,60%
Nazwa Cena Zmiana 1m
60,98 cent/funt -1,18%
214,43 cent/funt +3,19%
114,88 cent/funt +0,53%
16,23 cent/cetnar +2,66%
  • ON
  • Pb95
  • Pb98
  • LPG
  • 4.68
  • 4.77
  • 4.99
  • 1.96

Źródło: e-petrol | Ostatnia aktualizacja: 2015-05-20