Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plAgrobiznesAgroPoradyUprawa arbuza
2014-03-05 09:22
Uprawa arbuza
[fot: Shu Suehiro/CC 3.0/pl.wikipedia.org]

Uprawa arbuza

Arbuz nazywany również kawonem to owoc składający się w 90% z wody. Zawiera on dużo cukru i nie jest bogaty w składniki odżywcze. Posiada jednak inne właściwości: przyśpiesza przemianę materii a także nawadnia i oczyszcza organizm.


Do niedawna można było zauważyć małe zainteresowanie uprawą arbuza w naszym kraju. Spowodowane to było przekonanie, że w naszych warunkach klimatycznych nie jest to możliwe. Uprawa arbuza nie należy do najprostszych ale jest możliwa. Najważniejszym elementem jest zapewnienie odpowiedniej temperatury podczas rozwoju rośliny.

Przygotowanie stanowiska

Uprawa arbuza nie należy do najprostszych. Arbuz jest rośliną ciepłolubną, dlatego największe plony można zebrać na terenach gdzie temperatura jest wysoka. Optymalna temperatura do uprawy to 21- 29 C. Nie powinna być niższa niż 18 C i nie wyższa niż 35 C. Stanowiska na uprawę arbuza powinny być nasłonecznione osłonięte od północy. Kawon dobrze rośnie na glebach próchniczych, żyznych, których Odczyn pH mieści się w zakresie od 5,5 do 6,0. Uprawa tych roślin powinna być przeprowadzana w szklarniach lub niskich tunelach. Zastosowanie czarnej folii polietylenowej lub włókna polipropylenowego pozwala na podwyższenie temperatury gleby nawet o 10 C oraz zapobiegają zachwaszczaniu i utracie wody.

Uprawa

Arbuz uprawiany jest z rozsady doniczkowej, którą odbywa się w tunelach foliowych. Wysiew nasion powinien nastąpić na 4 – 5 tygodni przed wysadzeniem roślin w pole. Po wykształceniu przynajmniej 3 liści właściwych rośliny powinny być zahartowane poprzez stopniowe zmniejszanie temperatury i ograniczenie podlewania
Podłoże pod uprawę powinno być dobrze nagrzane, dlatego najlepszym okresem do uprawy jest przełom maja i czerwca. Rozstaw między sadzonkami powinien wynosić 80 x 100 cm.

System korzeniowy arbuza jest głęboki, dzięki czemu jest owoc jest odporny na susze. W okresie największego wzrostu kawon potrzebuje wysokiej wilgotności podłoża. Trzeba jednak uważać by wierzchnia warstwa nie zawierała zbyt dużej ilości wody, co mogłoby skutkować chorobami grzybowymi. Po posadzeniu warto zabezpieczyć roślinę przed nocnymi chłodami. W tym celu można ja przykryć włókniną, która można zdjąć gdy rozpocznie się kwitnienie.

Pielęgnacja i nawożenie

W zakresie pielęgnacji konieczne jest wzruszanie ziemią oraz systematyczne odchwaszczanie. W momencie rozpoczęcia owocowania należy ograniczyć nawadnianie. Zabieg ten przyśpieszy dojrzewanie owoców. Przed końcem października należy przenieść niedojrzałe owoce do pomieszczenia, w którym będą dojrzewać.
Podłoże pod uprawę arbuza wymaga nawożenia organicznego w postaci obornika. Dodatkowo można stosować nawozy mineralne (azot, kwas fosforowy, tlenek potasu).

Tagi: uprawa, arbuz, rośliny ciepłolubne, kawon, tunel foliowy
Powiązane artykuły z Uprawa arbuza
Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Czytam Money.pl
  • Uprawa dyni
    Uprawa dyni więcej

    Pochodząca z Ameryki Środkowej dynia to prawdziwa skarbnica witamin i cennych związków. Posiada właściwości moczopędna oraz żółciopędne a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego i moczowego, zapobiega zaparciom.

    • Sadzenie frezji
      Sadzenie frezji więcej

      Frezje to byliny z rodziny kosaćcowatych, do tego gatunku zalicza się 6 różnych rodzajów kwiatów. Są to rośliny, które przybyły z Przylądka Dobrej Nadziei. Wymagają, więc odpowiedniej dla tamtejszego klimatu temperatury i dobrej gleby.

      • Sadzenie cytryny
        Sadzenie cytryny więcej

        Cytryna uprawiana jest obecnie na całym świecie, wszędzie tam, gdzie ma do tego odpowiednie warunki. Można posadzić ją z pestki, jednak takie drzewko albo w ogóle nie zaowocuje, albo pierwsze owoce pojawią się dopiero po upływie 15 do 20 lat. Aby cieszyć się w ogrodzie drzewkiem cytrusowym lepiej wybrać młode drzewka, z tzw. odmiany karłowej.

        • Sadzenie kapusty
          Sadzenie kapusty więcej

          Kapusta to warzywo, które pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. W polskiej kuchni wykorzystywana jest na bardzo szeroką skalę, do tradycyjnych dań, takich jak: gołąbki czy bigos.

Nazwa Cena Zmiana tyg.
6,00 PLN/kg 0,00%
3,94 PLN/kg +1,03%
480,00 PLN/t -7,69%
660,31 PLN/t -2,18%
507,00 PLN/t -3,66%
Nazwa Cena Zmiana 1m
77,35 cent/funt +0,04%
195,05 cent/funt -2,09%
116,00 cent/funt +0,03%
16,31 cent/cetnar -2,34%
  • ON
  • Pb95
  • Pb98
  • LPG
  • 4.65
  • 5.02
  • 5.29
  • 1.89

Źródło: e-petrol | Ostatnia aktualizacja: 2015-07-22