Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Dzień polskiej żywności - zachwyć się rodzimymi produktami spożywczymi

0
Podziel się:

Od kilku dni w mediach (zwłaszcza społecznościowych) wielką popularnością cieszą się zdjęcia związane z akcją Jedz Jabłka. Utrzymane w dowcipnej konwencji...

Dzień polskiej żywności - zachwyć się rodzimymi produktami spożywczymi

Od kilku dni w mediach (zwłaszcza społecznościowych) wielką popularnością cieszą się zdjęcia związane z akcją Jedz Jabłka. Utrzymane w dowcipnej konwencji działania wpisują się w nurt patriotyzmu konsumenckiego. Do wybierania artykułów spożywczych rodzimych producentów już od 2011 roku namawiają organizatorzy programu* ''Doceń polskie"*. - _ Niezależnie od sytuacji politycznej, warto wybierać polskie artykuły spożywcze doskonałej jakości _- przekonują i zapraszają, by 25 sierpnia wspólnie świętować Dzień polskiej żywności. Specjalne ''święto'' mające podkreślić wysoką wartość rodzimych produktów będzie obchodzone po raz drugi.

**Ogólnopolski Program Promocyjny ''Doceń polskie'' jest realizowany od 2011 roku. Celem przedsięwzięcia jest promowanie polskich artykułów żywnościowych najwyższej jakości oraz ich wytwórców. W ramach programu cztery razy w roku organizowane są audyty, podczas których grono ekspertów ocenia wyroby biorące udział w projekcie i wyróżnia certyfikatem te najbardziej wartościowe. Loża Ekspertów ocenia smak i wygląd żywności, a także stosunek jakości produktów do ich ceny. Każdy artykuł jest z osobna oceniany przez każdego z piątki jurorów.

Podczas dotychczasowych certyfikacji eksperci przyznali certyfikaty szerokiemu spektrum wyrobów. Godło ''Doceń polskie'' otrzymały nabiał, pieczywo, mięso, przetwory owocowe i warzywne, napoje, słodycze, dania gotowe, mrożonki, makarony, alkohole, miody i przekąski. Wśród wyróżnionych produktów znajdziemy zarówno tradycyjne propozycje, od lat obecne w
naszym jadłospisie, jak i nowości dowodzące o innowacyjności polskich firm.**

**

Właśnie bogactwo i różnorodność oferty rodzimych producentów chcieli podkreślić organizatorzy programu ''Doceń polskie'' proponując Dzień polskiej żywności. - _ Kalendarz pełen jest nieoczywistych świąt - dni mających zwrócić naszą uwagę na konkretne profesje, czynności, czy produkty. Oczywiście można do nich podchodzić z dystansem i poczuciem humoru, ale równie dobrze takie nietypowe dni mogą nas zainspirować. Skoro chętnie obchodzimy Dzień czekolady, Dzień mleka, czy Dzień makaronu, to czemu nie celebrować Dnia polskiej żywności? _ - pyta retorycznie* * Marek Bielski* *, twórca programu ''Doceń polskie''.

W związku z rosyjskim embargiem na polskie owoce i warzywa, w mediach furorę robi zainicjowana przez dziennikarza ''Pulsu Biznesu'' akcja
#JedzJabłka. -_ Internauci, jak zwykle w takich sytuacjach zareagowali szybko, wykazując się dużą kreatywnością i poczuciem humoru. Tego typu akcje, choć wywołują uśmiech i rozbawienie, pokazują jaki wpływ na sytuację rodzimych firm mają nasze codzienne decyzje zakupowe _- dodaje M. Bielski. Dzień polskiej żywności obchodzić będziemy* 25 sierpnia *. Data nie została wybrana przypadkowo. Przed nami dożynki, czyli święto plonów kończące żniwa, niebawem nadejdzie czas zbiorów jesiennych warzyw i grzybów, a tymczasem mamy pełnię lata - na rynku dostępne są świeże owoce i warzywa, z których można przygotować dania różnego typu.

Blogerzy kulinarni, uczestnicy specjalnej akcji zorganizowanej w ubiegłym roku, w ramach Dnia polskiej żywności, udowodnili jak kreatywnie można podchodzić do polskich produktów. Wśród specjalnych propozycji na ten dzień znalazły się m.in. Pęczakotto, Knedle
ze śliwkami, Wykwintne kopytka z kurczakiem i kurkami, czy Pierogi z soczewicą. Wszystkie smakowite propozycje można znaleźć pod adresem** http://wkrainiesmaku.pl/14533/podsumowanie-akcji-dzien-polskiej-zywnosci/ .

Jak przyłączyć się do tegorocznego Dnia polskiej żywności? - _ Nie narzucamy konkretnych form celebrowania tego ''święta''; chcielibyśmy, aby to był dzień z polską kuchnią i rodzimą żywnością. To dobry moment, by poznać smak produktów, których do tej pory nie mieliśmy okazji próbować, wrócić do smaków z dzieciństwa lub przeciwnie - poeksperymentować i stworzyć zupełnie nowe danie - _ zachęca M. Bielski.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)