Ogrodowe bratki mają tę zaletę, że produkcja ich nie jest bardzo wymagająca. Może się ona rozpocząć od zakupu rozsady gotowej, będącej w postaci rozet liściowych. Produkcja bratków jest dwuletnia i polega na wysianiu latem nasion, wyprodukowaniu rozsady oraz zimowaniu jej w nieogrzewanych foliowych tunelach. Z początkiem wiosny uzyskamy kwitnące rośliny, gotowe do sprzedaży.
Rozsadę bratków wysadza się w doniczki i pozostawia je na zewnątrz do pierwszych przymrozków. Wymagają one w tym czasie zasilania nawozami wieloskładnikowymi (stężenie 0,2%), a po 2 tygodniach od posadzenia powinno się dostarczyć preparat stymulujący tworzenie się korzeni i zielonej masy. Do masowego kwitnienia i podwyższenia odporności, rośliny potrzebują fosforu oraz potasu (odpowiednio 50 i 90 kg/ha).
Nawozy te podczas ciepłych i zimowych dni mogą przyspieszyć kwitnięcie. Nie jest to jednak korzystne, gdyż pojawianie się w okresie tym kwiatów osłabia roślinę, a dodatkowo może powodować występowanie grzybowych chorób. W tym celu pojawiające się pąki należy usuwać sukcesywnie, a rośliny zapobiegawczo pryskać fungicydem. Po pierwszych przymrozkach, zwykle w listopadzie, bratki przenosi się do foliowych tuneli.
Produkcja ogrodowych bratków w uprawie sterowanej może być dodatkowym dochodem, gdyż te rośliny cieszą się dużym oraz stałym zapotrzebowaniem. Znajdują szerokie zastosowanie w wiosennym okresie do obsadzania miejskich skwerów, balkonów, kwietników i rabat w miejscach zabytkowych czy parkach.