Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Najlepsze polskie produkty mleczne

0
Podziel się:

Młodzież z VI Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku oraz ich goście z gorącej Portugalii - rówieśnicy z Escola SecundĂĄria Alcaides de Fariaw w Barcelos 24...

Najlepsze polskie produkty mleczne

Młodzież z VI Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku oraz ich goście z gorącej Portugalii - rówieśnicy z Escola SecundĂĄria Alcaides de Fariaw w Barcelos 24 kwietnia uczestniczyli w kolejnym spotkaniu w ramach projektu "Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku".
Ta kulturalno-kulinarna wymiana była niebywałą okazją do zaprezentowania wysokiej jakości polskich artykułów mlecznych, które stanowią doskonałą bazę wielu potraw.

Podczas przygotowania posiłków polscy uczniowie mogli na nowo odkryć i docenić walory mleka, jogurtu oraz bogactwo serów żółtych i twarogowych. Portugalska młodzież zaś przekonać się do polskich produktów. Pod czujnym okiem - Magdaleny Gendźwiłł, blogerki kulinarnej, uczestnicy spotkania przygotowali m.in. pierogi z nadzieniem serowym, kaszą gryczaną i boczkiem, serniczki oraz pastę szpinakową. Wspólne gotowanie przebiegało w iście śpiewającej atmosferze. Zagraniczni goście spontanicznie intonowali portugalskie piosenki, wyrażając w ten sposób zachwyt z pobytu w naszym kraju. Młodzież porównywała kuchnię polską i portugalska. Stwierdziła, że podobnie w obu krajach wygląda śniadanie.
W Portugalii zazwyczaj składa się ono z mleka, jogurtu, płatków lub sera.

Spotkanie ukazało niewątpliwy potencjał w wykorzystaniu produktów mlecznych i - niestety - potwierdziło przysłowie "cudze chwalimy, a swojego nie znamy".

Krótki filmik z przebiegu spotkania dostępny jest na facebooku Polskiej Izby Mleka:

https://www.facebook.com/PolskaIzbaMleka/

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia.

"Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku" realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Źródło: Polska Izba Mleka

Fot. Polska Izba Mleka

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)