Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Monika Szafrańska
|

Rząd chce stworzyć nową inspekcję. Zajmie się bezpieczeństwem żywności

97
Podziel się:

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt ustawy o utworzeniu Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności - poinformował rzecznik rządu Rafał Bochenek po posiedzeniu Rady Ministrów.

Rząd chce stworzyć nową inspekcję. Zajmie się bezpieczeństwem żywności
(Anne Akers/Flickr)

- Jest to jedna z zapowiadanych przez PiS ustaw - podkreślił rzecznik. - Ma na celu integrację takich służb jak Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a także Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - powiedział.

- Te inspekcje zostaną zintegrowane i to przyczyni się również (...) do ograniczenia kontroli, skoordynowania procesów kontrolnych i również bezpieczeństwa żywności w naszym kraju - poinformował Bochenek.

Projekt został przygotowany przez resort rolnictwa. I to właśnie pod ten resort będzie podlegać nowa inspekcja. "Przejmie ona wszystkie zadania Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (zostaną zlikwidowane), a także część zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej" - czytamy w komunikacie Centrum Informacyjnego Rządu.

W komunikacie zaznaczono, że "konsolidacja służb odpowiedzialnych za urzędową kontrolę żywności dominuje wśród państw Unii Europejskiej - w 23 krajach dokonano scalenia istniejących urzędów, a w 14 państwach nadzór nad bezpieczeństwem żywności sprawuje minister odpowiedzialny za rolnictwo".

Koniec z fałszowaniem żywności. Polacy mają dostawać bezpieczne produkty

Skonsolidowany nadzór nad produkcją żywności w Polsce jest konieczny - zaznacza CIR - bo zapewni jej wysoki poziom bezpieczeństwa oraz podniesienie jakości i wartości. Przyczyni się także do wyeliminowania nieuczciwych praktyk w handlu żywnością (np. fałszowania żywności). Ma to szczególne znaczenie dla konsumentów, których wymagania dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i dobrostanu zwierząt rosną.

W ocenie autorów projektu ustawy, "powstanie jednej Inspekcji, nadzorującej i koordynującej proces kontroli, zapewni efektywniejsze gospodarowanie powierzonymi środkami, a w efekcie spowoduje obniżenie kosztów urzędowej kontroli żywności. Taka reorganizacja oznacza też szybsze i kompleksowe przeprowadzanie kontroli oraz audytów u rolnika i przedsiębiorcy".

Jednocześnie kontroli i audytów w gospodarstwach i zakładach produkcyjnych będzie mniej. Wyeliminowane zostaną przypadki dublowania się i nakładania kompetencji. Ponadto, konsolidacja zapewni lepszą organizację pracy, optymalne wykorzystanie bazy laboratoryjnej i specjalistycznego sprzętu, a także zasobów kadrowych i majątkowych.

Nowa Inspekcja będzie miała trójstopniową strukturę: 1. Główny Inspektor Bezpieczeństwa Żywności, 2. wojewódzki i graniczny inspektor, 3. powiatowy inspektor.

Zadania Inspekcji będą wykonywać przede wszystkim jej pracownicy, lekarze weterynarii, a także inne upoważnione przez nią osoby fizyczne i prawne oraz jednostki organizacyjne.

Główny Inspektor będzie centralnym organem administracji rządowej, podlegającym ministrowi rolnictwa. Będzie powoływany przez premiera na wniosek ministra rolnictwa (i odwoływany przez szefa rządu).

Ponadto mają funkcjonować przy nim dwa organy doradczo-opiniodawcze: Rada Sanitarno-Epizootyczna i Rada do spraw Laboratoriów. Określono także zadania wojewódzkich i granicznych oraz powiatowych inspektorów bezpieczeństwa żywności oraz niezbędne wymogi do sprawowania tych funkcji.

Rząd przyjął również projekt ustawy wprowadzającej ustawę o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Reguluje on m.in. zasady likwidacji dotychczasowych inspekcji oraz związane z tym kwestie majątkowe, organizacyjne i kadrowe.

W projekcie ustawy przewidziano także powołanie przez premiera, na wniosek ministra rolnictwa, pełnomocnika do spraw organizacji Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Jego zadaniem będzie stworzenie warunków organizacyjno-prawnych, które umożliwią funkcjonowanie PIBŻ. Pełnomocnik zajmie się zorganizowaniem nowej Inspekcji, z zachowaniem ciągłości zadań wykonywanych przez dotychczasowe instytucje. Nadzór nad jego działalnością będzie sprawował minister rolnictwa. Obsługę pełnomocnika (organizacyjną, kadrową i techniczną) zapewni resort rolnictwa. Po wykonaniu powierzonych mu zadań pełnomocnik zostanie odwołany przez premiera.

Ze względu na zakres zadań i nadzoru, jaki będzie realizować nowa Inspekcja, przewidziano nowelizację ponad 30 ustaw.

najważniejsze
promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(97)
Piotr
7 lat temu
Jeśli ktokolwiek miał doczynienia z inspekcjami w zakładach mięsnych to każdy pójdzie za tym projektem. Jestem jego zwolennikiem. Zajmuje się w zakładzie mięsnym systemami bezpieczeństwa żywności HACCP, IFS, BRC i mogę powiedzieć tyle że obecnie mój zakład kontroluje 5 różnych inspekcji i to co się dzieje podczas kontroli to przechodzi wszelkie granice przyzwoitości nie wspomnę o wiedzy i umiejętnościach inspektorów z czasów PGR i KOMUNY
bolo
7 lat temu
ja też mam klęskę dostałem wypłaty 1500zł !!!!!!!!!!!!!!!!!
Edek
7 lat temu
Będą nowe stołki, program "Koryto Plus" się rozwija.
Ags
7 lat temu
Następny atak pisu na Polskę. Teraz spokojnie wsadzą swoich do nowej struktury.
Rf
7 lat temu
Te zdjęcie bardzo mi się podoba. To jest odpowiednie miejsce dla tej osoby
...
Następna strona