Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Pieczywo podstawą zdrowego żywienia. Światowy Dzień Chleba

0
Podziel się:

Pieczywo jest podstawą prawidłowej i zdrowej diety, źródłem witamin, energii , soli mineralnych oraz błonnika - informowali dietetycy i naukowcy z okazji...

Pieczywo podstawą zdrowego żywienia. Światowy Dzień Chleba

Pieczywo jest podstawą prawidłowej i zdrowej diety, źródłem witamin, energii , soli mineralnych oraz błonnika - informowali dietetycy i naukowcy z okazji Światowego Dnia Chleba.
16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Z okazji tej fundacja Chleb to Zdrowie zorganizowała konferencję w Warszawie, podczas której dietetycy i naukowcy przekonywali, że chleb to podstawa zdrowego żywienia.
Zbożowe produkty, wiec również pieczywo, są podstawą żywieniowej piramidy i nie można rezygnować z nich, czy zamienić na inne. Zamiana ich na tłuszcze oznacza przejście na dietę miażdżycową, zastąpienie ich białkiem czyli mięsem i serami - na dietę, która obciąża nerki - opowiadała na konferencji Dr. Regina Wierzejska dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.
Zrezygnowanie ze spożywania pieczywa, i przechodzenie na dietę bezglutenową nie jest dobre dla osób zdrowych. Dietę taką stosować powinny osoby, które cierpią na celiakię, chorobę genetycznie uwarunkowaną która polega na nietolerowaniu glutenu, na która cierpi około 1% europejskiej populacji. Nie ma wskazań, które wskazywałyby na przechodzenie na bezglutenową dietę osób zdrowych. Dieta, w której rezygnujemy z pieczywa to kolejna dieta cud oraz moda. Pieczywo to niepodważalne źródło pokarmowego błonnika, zawiera witaminy, żelazo, magnez oraz składniki mineralne,. Przemawia to wszystko za cechami zdrowotnymi chleba.
Prezes fundacji Chleb to Zdrowie Robert Księżopolski przekonywał, że pieczywo nie jest tuczy. Mamy na to szereg naukowych dowodów i wiemy, że to kwestia dostosowania wartości energetycznej posiłku do trybu życia - informuje. Z przedstawionych przez niego wyliczeń wynika, że kromka żytniego chleba ma około 56 kcal. - to mniej niż jabłko, które zawiera około 72 kcal.
Prof. Alicja Ceglińska z wydziału Nauk o Żywności SGGW podkreśla, że szczególnie zdrowe jest pieczywo na zakwasie naturalnym. Jest ono lepiej trawione oraz wytwarza korzystną mikroflorę w przewodzie pokarmowym, która zapobiega rozwojowi mikroflory bakteryjnej - wyjaśniła.
Fundacja Chleb to Zdrowie, która konferencję zorganizowała, powołana została przez technologów żywości i producentów pieczywa w 2014 r. Współpracuje ona z dietetykami, lekarzami oraz naukowcami w celu propagowania wiedzy o zdrowym żywieniu, ale również ochrony praw konsumenta, w zakresie wiarygodnej informacji o spożywczych produktach.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)