Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Pij soki jabłkowe cydr i jedz jabłka

0
Podziel się:

Krajowa Unia Producentów Soków zachęca do picia soków z jabłek polskich. Hasłem kampanii jest "Pij soki jabłkowe cydr i jedz jabłka" zdaniem Krajowej Unii...

Pij soki jabłkowe cydr i jedz jabłka

Krajowa Unia Producentów Soków zachęca do picia soków z jabłek polskich. Hasłem kampanii jest "Pij soki jabłkowe cydr i jedz jabłka" zdaniem Krajowej Unii Producentów Soków w kampanii na rzecz zagospodarowania jabłek zapomnieć nie można o piciu nektarów soków i napojów z jabłek polskich. W Polsce wytwarzamy 290 tysięcy ton soku jabłkowego zagęszczonego, do którego produkcji wykorzystuje się ponad 2 mln ton jabłek. Aż 260 tysięcy ton z polskich jabłek wykorzystuje się do produkcji nektarów oraz soków (140 tysięcy ton) i napojów (120 tysięcy ton).

Polak wypija około 3 litry nektarów i soków jabłkowych rocznie. Jabłkowy sok to drugi smak wybierany najczęściej przez Polaków, pierwsze miejsce nadal zajmuje soku pomarańczowy. Do wyprodukowania 1 litra soku jabłkowego potrzeba około 6 jabłek kupowanych u dostawców rolnych. Przy stosowaniu się do rekomendacji ekspertów żywieniowych odnośnie spożycia jednej szklanki soku dziennie więc miesięczne spożycie soków wynieś powinno ok. 6 litrów.

Zwiększenie spożycia soków jabłkowych to dobry sposób na zagospodarowanie w Polsce nadpodaży jabłek z powodu Rosyjskiego embarga. Gdyby podwoić spożycie tylko nektarów i soków z jabłek, to potrzebowalibyśmy około 140 tys. ton jabłek, a to już dość spora ilość do zagospodarowania. Przeciętny Polak w sumie wypija ok. 11,7 litrów soków rocznie na osobę 0,9L na miesiąc, co daje nam średnio około 32ml soku dziennie, czyli mniej niż rekomendowana przez ekspertów do spraw żywienia ilość soku 200ml dziennie. W krajach UE konsumpcja soków wynosi około 13,4 litrów na rok na osobę, dla porównania nektarów i soków łącznie w UE wypija się około 21 litrów, w Ameryce Południowej 5 litrów, w Ameryce Północnej 27 litrów, i najmniej tylko 2 litry w Azji.

Statystyki pokazują jak w ciągu ostatnich 12 miesięcy około 94% Polaków spożyło jabłka, najchętniej rodacy sięgają po surowe jabłka (83%) oraz jabłkowy sok (74%), a najbardziej cenią w nich dostępność, polskość oraz zawartość witamin. Wysoki odsetek osób wie czym jest cydr ale tylko część przyznaje, że w ciągu minionego roku choć raz go spróbowało.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)