Władze Japońskie poinformowały polską stronę o ostatecznej akceptacji dwóch dokumentów:
świadectwo pochodzenia i zdrowia dla drobiowego mięsa oraz produktów z mięsa drobiowego przeznaczonych do wywozu do Japonii
wymagania w zakresie zdrowia zwierząt dla drobiowego mięsa eksportowanego z Polski do Japonii.
Uzgodnienie tych dokumentów jest zakończeniem starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii i Ambasady RP w Tokio. Negocjacje tych dokumentów rozpoczęto w roku 2012 w celu aktualizacji uzgodnionych wymagań w 1995 roku, i zwiększenia eksportu drobiowego mięsa na japoński rynek. Taka sprzedaż była do tej pory bardzo utrudniona. Polscy przedsiębiorcy nie mają żadnych wątpliwości co do jakościowych wymagań i mogą bezpiecznie zawierać kontrakty.
Umożliwienie przetwórcom polskim sprzedaży drobiowego mięsa do Japonii jest realizacją strategii ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi, i Głównego Inspektoratu Weterynarii która polega na stopniowym otwieraniu jak największej liczby rynków zagranicznych na polskie produkty rolno-spożywcze. Dzięki temu w sierpniu 2014 roku Japonia otworzyła swój rynek na Polską wołowinę.