Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Tanieją rośliny oleiste, żywiec, zboża, owoce, warzywa oraz mleko.

0
Podziel się:

Na rosnącej podaży żywności tracą najbardziej Polscy rolnicy. Zakłady przetwórcze mogą podnosić marże przez co więcej zarobią. Natomiast zyskują konsumenci.

Tanieją rośliny oleiste, żywiec, zboża, owoce, warzywa oraz mleko.

Zdaniem analityka rynku w Banku BGŻ Michała Koleśnikowa, ceny żywności w najbliższym czasie utrzymają się na niskim poziomie.
W przypadku roślin oleistych i zbóż zawierających dużą ilość tłuszczu oraz kwasów tłuszczowych jak rzepak, soja, słonecznik zwyczajny i mak - powodem są przede wszystkim tegoroczne obfite zbiory.

Z powodu zebranej dużej ilości surowca w magazynach znajduje się dużo zbóż oraz roślin oleistych, informuje Michał Koleśnikow. Wzrost podaży skutkuje spadkiem cen.
Na rynek warzyw i owoców duży wpływ będzie miało nałożone od początku sierpnia embargo na dostawy do Rosji obejmujące kraje UE zaangażowane w sankcje. Polska na przykład jest największym, pokrywającym ok. 60% zapotrzebowania, sprzedawcą jabłek na rynku rosyjskim. W wyniku tej sytuacji większa część eksportowanych wcześniej warzyw i owoców pozostanie w Polsce co spowoduje presję na ich ceny.

W tym segmencie rynku liczyć nie należy na wzrosty, prawdopodobne bardziej będą dalsze spadki - informuje Michał Koleśnikow. Taka sytuacja powinna utrzymać się najmniej do końca 2014roku, a nawet może i w pierwszym kwartale przyszłego roku. Z końcem grudnia ceny będą niższe niż w tym samym miesiącu roku poprzedniego.
Ceny mleka również spadają, które wcześniej były dość wysokie. Znacznie zmienne są natomiast w tym roku ceny żywca. Związane to jest głównie z sytuacją, która powstała na skutek afrykańskiego pomoru świń. Na początku roku notowania rynkowe żywca były pod wyraźną presją, cena wtedy spadła do bardzo niskiego poziomu. W drugim kwartale roku rynek odnotował silne odbicie, pod koniec marca wartość żywca znowu zaczęła iść do góry. Następnie znowu ceny spadły, chociaż w okresie tym zazwyczaj rosną. Na dzień dzisiejszy ceny są niższe niż rok temu w tym okresie, nawet w przypadku drożejącej zazwyczaj latem wieprzowiny.

Obecna sytuacja na rynku żywności miała będzie największy wpływ na opłacalność pracy rolników, szczególnie producentów żywca, mleka, zbóż oraz warzyw i owoców. Zakłady przetwórcze będą natomiast mogły zarobić więcej, ponieważ mają dostęp do tańszego niż przed rokiem surowca, a detaliczny rynek nie wymusi taż tak dużych obniżek ceny finalnego produktu. Ale i od tej reguły są jednak wyjątki. W przypadku młynów marże ciągle są bardzo niskie, ceny zboża spadają, ale tanieje również mąka.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)