Na skróty
Money.plAgrobiznesWiosenne nawożenie użytków zielonych
2013-04-04 12:42

Wiosenne nawożenie użytków zielonych

Dla użytków zielonych kluczowy element agrotechniki w okresie wiosennym to nawożenie. Ruń najlepiej reaguje na dostarczoane im składniki pokarmowe ze względu na duże zapasy wody po ustępującej zimie.

Dobór dawki i formy nowozów powinien być dyktowany rodzajem i zasaobnością gleby oraz składem botanicznym runi. Intensywne naożenie azotowe i potasowe może doprowadzić do ograniczenia rozwoju cennych roślin motylkowych, a także sprzyjać rozwojowi chwastów azotolubnych jak np. barszcz łąkowy, czy szczaw tępolistny.

Dobrą formą dostarczanego azotu wiosną są nawozy saletrzane, które zawierają N w postaci azotanowej. Jest ona łatwo przyswajalna przez rośliny, co wpływa na ich szybki wzrost. Jednocześnie są to nawozy fizjologicznie zasadowe, tzn. nie powodują zakwaszenia gleby, co w pewnym stopniu ogranicza wypadanie z runi roślin motylkowych wrażliwych na niskie pH. Stosować możemy też działające wolniej nawozy amonowo-saletrzane. Jednorazowa dawka azotu nie powinna przekraczać 50-60kg N/ha, przy czym większe dawki azotu wiosną powinniśmy stosować na stanowiskach suchych, natomiast mniejsze w przypadku mokrego stanowiska.

W okresie wegetacji potas pobierany jest przez rośliny nierównomierne. Przy optymalnych wrunkach do przyswajania składników pokarmowych panujących wiosną jest pobierany luksusowo. Pogarsza to jakość paszy uzyskanej z użytku poprzez blokowanie przyswajania magnezu i może wywoływać

 

czytaj więcej

Powiązane artykuły z Wiosenne nawożenie użytków zielonych
Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Czytam Money.pl
  • Uprawa dyni

    Uprawa dyni więcej

    Pochodząca z Ameryki Środkowej dynia to prawdziwa skarbnica witamin i cennych związków. Posiada właściwości moczopędna oraz żółciopędne a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego i moczowego, zapobiega zaparciom.

    • Sadzenie żórawiny

      Sadzenie żórawiny więcej

      Żurawina to roślina słynąca ze swoich leczniczych właściwości. W ogrodzie będzie stanowić ciekawą ozdobę, a jej owoce posłużą do wyrobów przetworów na zimę, czy do zrobienia sosów do mięs. Jest bogata w witaminy i sole mineralne.

      • Sadzenie poru

        Sadzenie poru więcej

        Por jest warzywem całorocznym i w smaku jest trochę delikatniejszy od cebuli. Jest nieodzownym dodatkiem do sałatek, zup czy surówek.

        • Sadzenie cytryny

          Sadzenie cytryny więcej

          Cytryna uprawiana jest obecnie na całym świecie, wszędzie tam, gdzie ma do tego odpowiednie warunki. Można posadzić ją z pestki, jednak takie drzewko albo w ogóle nie zaowocuje, albo pierwsze owoce pojawią się dopiero po upływie 15 do 20 lat. Aby cieszyć się w ogrodzie drzewkiem cytrusowym lepiej wybrać młode drzewka, z tzw. odmiany karłowej.

  • ON
  • Pb95
  • Pb98
  • LPG
  • 5.34
  • 5.37
  • 5.64
  • 2.54

Źródło: e-petrol | Ostatnia aktualizacja: 2014-04-23