Ciągnik Ursus 1614 należy do maszyn ciężkich. Jego produkcja rozpoczęła się w roku 1984, zakończyła w 2009. Produkcją zajmowały się Zakłady Mechaniczne Ursus mieszczące się w Warszawie. Ciągnik miał wymiary: 4950mm długości z obciążnikami, 2270mm szerokości oraz 2750 w wersji z kabiną wysokości.
Ciągnik miał wbudowany silnik Z 8602.12 TURBO o mocy 114 kW/155 KM. Pojazd posiadał dwie wersje skrzyni biegów. Jedna miała 12 biegów w przód i 6 w tył, druga zaś 16 w przód i 8 w tył. Ciągnik poruszał się z prędkością maksymalną 25 kilometrów na godzinę.
model | Ursus 1614 |
producent | Ursus |
rodzaj | traktor |
WOM | Tak; 540/1000 |
moc znamionowa | 114 kw/155 km |
prędkości | 25 km/h |
daty produkcji | 1984-2009 |
liczba biegów | 12/6; 16/8 |
udźwig podnośnika | 5500 kg |
pompy hydrauliczne | 55 l/min |
Nazwa | Cena | Zmiana tyg. | |
---|---|---|---|
jałówka | 6,60 | PLN/kg | 0,00% |
kurczak | 3,75 | PLN/kg | 0,00% |
owies konsumpcyjny | 563,33 | PLN/t | 0,00% |
pszenica paszowa | 780,00 | PLN/t | 0,00% |
żyto konsumpcyjne | 708,93 | PLN/t | 0,00% |
Zamiast do lasu na grzyby można wybrać się … do własnego ogrodu. Jednak w ogrodzie najlepiej sprawdzą się tylko jadalne odmiany grzybów, takie jak: pieczarka, boczniak czy twardziak japoński. Leśne grzyby w klasycznym ogrodzie raczej się nie sprawdzą. Zabraknie im właściwości odżywczych, z których korzystają w lesie dzięki obecności drzew i ściółki leśnej.
Jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego, krzewu, który pochodzi z Azji. Jagody są podłużne i czerwone, a kolcowój chiński kwitnie od czerwca do września. Kolcowój chiński można bez problemu posadzić w ogrodzie czy na działce. Krzew ten dosyć dobrze znosi niskie temperatury, czy nadmierną wilgoć. Upały również jej nie szkodzą. W naszym klimacie ma optymalne warunki, by rosnąć.
Ryż to jednoroczna roślina zbożowa, która pochodzi z Azji Południowo-wschodniej. Na świecie znaleźć można prawdopodobnie 40 tysięcy różnych jego odmian.
Żurawina to roślina słynąca ze swoich leczniczych właściwości. W ogrodzie będzie stanowić ciekawą ozdobę, a jej owoce posłużą do wyrobów przetworów na zimę, czy do zrobienia sosów do mięs. Jest bogata w witaminy i sole mineralne.