Ciągnik Ursus 5312 to świetny wybór do gospodarstw rolnych, ale także jako maszyna do robót komunalnych. Traktor posiada czterocylindrowy silnik o pojemności wahającej się pomiędzy 3865cm3 do 4000cm3. Zbiornik na paliwo ma pojemność 75 litrów. Ciągnik ma długość 3893mm, szerokość 1829mm oraz wysokość 2640mm.
Ciągnik nie posiada kabiny jednakże wyposażony jest w ramę z daszkiem, chroniącym od złych warunków pogodowych. Konstrukcja ta wyposażona jest także w dwie lampy, jedną ostrzegawczą oraz drugą roboczą, zamontowaną z tyłu maszyny. Producent oferuje również dodatkowe opcje takie, jak np. powiększona skrzynię biegów 12/4, możliwość zamontowania kabiny, obciążniki tylne i przednie.
model | Ursus 5312 |
producent | Ursus |
rodzaj | traktor |
silnik | 4-cylindry |
pompy hydrauliczne | 22l/min |
udźwig podnośnika | 2500kg |
napęd na 4 koła | Nie |
liczba biegów | 8/2 |
WOM | Tak; 540 |
moc znamionowa | 52,2/71kw/km; 55/75kw/km |
prędkości | 30km/h |
Nazwa | Cena | Zmiana tyg. | |
---|---|---|---|
jałówka | 6,60 | PLN/kg | 0,00% |
kurczak | 3,75 | PLN/kg | 0,00% |
owies konsumpcyjny | 563,33 | PLN/t | 0,00% |
pszenica paszowa | 780,00 | PLN/t | 0,00% |
żyto konsumpcyjne | 708,93 | PLN/t | 0,00% |
Większość rolników ma świadomość, że kondycja gleby warunkuje rentowność każdej produkcji. Znaczna część potencjału plonotwórczego upraw determinowana jest...
Zamiast do lasu na grzyby można wybrać się … do własnego ogrodu. Jednak w ogrodzie najlepiej sprawdzą się tylko jadalne odmiany grzybów, takie jak: pieczarka, boczniak czy twardziak japoński. Leśne grzyby w klasycznym ogrodzie raczej się nie sprawdzą. Zabraknie im właściwości odżywczych, z których korzystają w lesie dzięki obecności drzew i ściółki leśnej.
Kanna, czyli inaczej paciorecznik należy do rodziny paciorecznikowatych. Do jej rodzaju zalicza się ok. 60 gatunków. Nasiona tej rośliny przypominają paciorki, stąd jej Polska nazwa.
Żurawina to roślina słynąca ze swoich leczniczych właściwości. W ogrodzie będzie stanowić ciekawą ozdobę, a jej owoce posłużą do wyrobów przetworów na zimę, czy do zrobienia sosów do mięs. Jest bogata w witaminy i sole mineralne.