Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Uprawa arbuza

0
Podziel się:

Arbuz nazywany również kawonem to owoc składający się w 90% z wody. Zawiera on dużo cukru i nie jest bogaty w składniki odżywcze. Posiada jednak inne właściwości: przyśpiesza przemianę materii a także nawadnia i oczyszcza organizm.

Uprawa arbuza
(Shu Suehiro/CC 3.0/pl.wikipedia.org)

| Arbuz nazywany również kawonem to owoc składający się w 90% z wody. Zawiera on dużo cukru i nie jest bogaty w składniki odżywcze. Posiada jednak inne właściwości: przyśpiesza przemianę materii a także nawadnia i oczyszcza organizm. Do niedawna można było zauważyć małe zainteresowanie uprawą arbuza w naszym kraju. Spowodowane to było przekonanie, że w naszych warunkach klimatycznych nie jest to możliwe. Uprawa arbuza nie należy do najprostszych ale jest możliwa. Najważniejszym elementem jest zapewnienie odpowiedniej temperatury podczas rozwoju rośliny. Przygotowanie stanowiska Uprawa arbuza nie należy do najprostszych. Arbuz jest rośliną ciepłolubną, dlatego największe plony można zebrać na terenach gdzie temperatura jest wysoka. Optymalna temperatura do uprawy to 21- 29 C. Nie powinna być niższa niż 18 C i nie wyższa niż 35 C. Stanowiska na uprawę arbuza powinny być nasłonecznione osłonięte od północy. Kawon dobrze rośnie na glebach próchniczych, żyznych, których Odczyn pH mieści się w zakresie
od 5,5 do 6,0. Uprawa tych roślin powinna być przeprowadzana w szklarniach lub niskich tunelach. Zastosowanie czarnej folii polietylenowej lub włókna polipropylenowego pozwala na podwyższenie temperatury gleby nawet o 10 C oraz zapobiegają zachwaszczaniu i utracie wody. ## Uprawa Arbuz uprawiany jest z rozsady doniczkowej, którą odbywa się w tunelach foliowych. Wysiew nasion powinien nastąpić na 4 – 5 tygodni przed wysadzeniem roślin w pole. Po wykształceniu przynajmniej 3 liści właściwych rośliny powinny być zahartowane poprzez stopniowe zmniejszanie temperatury i ograniczenie podlewania Podłoże pod uprawę powinno być dobrze nagrzane, dlatego najlepszym okresem do uprawy jest przełom maja i czerwca. Rozstaw między sadzonkami powinien wynosić 80 x 100 cm. System korzeniowy arbuza jest głęboki, dzięki czemu jest owoc jest odporny na susze. W okresie największego wzrostu kawon potrzebuje wysokiej wilgotności podłoża. Trzeba jednak uważać by wierzchnia warstwa nie zawierała zbyt dużej ilości wody, co
mogłoby skutkować chorobami grzybowymi. Po posadzeniu warto zabezpieczyć roślinę przed nocnymi chłodami. W tym celu można ja przykryć włókniną, która można zdjąć gdy rozpocznie się kwitnienie. ## Pielęgnacja i nawożenie W zakresie pielęgnacji konieczne jest wzruszanie ziemią oraz systematyczne odchwaszczanie. W momencie rozpoczęcia owocowania należy ograniczyć nawadnianie. Zabieg ten przyśpieszy dojrzewanie owoców. Przed końcem października należy przenieść niedojrzałe owoce do pomieszczenia, w którym będą dojrzewać. Podłoże pod uprawę arbuza wymaga nawożenia organicznego w postaci obornika. Dodatkowo można stosować nawozy mineralne (azot, kwas fosforowy, tlenek potasu)
. |
| --- |

AgroPorady
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)