Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Uprawa fasoli

0
Podziel się:

Fasola jest roślina pochodząca z Ameryki Południowej jest obecnie powszechna na całym świecie. Fasola jest rośliną strączkową należącą do rodziny motylkowatych. Kwitnie na biało pomarańczowo lub fioletowo. Po zapyleniu w miejsce kwiatów pojawiają się strąki. Zbiera się je w momencie gdy nasiona są jeszcze niedojrzałe. Fasola należy do roślin jednorocznych. Fasola jest bogata w cenne minerały, takie jak wapń, potas, mangan i fosfor, witaminy i błonnik pokarmowy. Działa wzmacniająco i przeciwzapalnie poprawia ogólną odporność organizmu.

Garitzko/domena publiczna/pl.wikipedia.org
Garitzko/domena publiczna/pl.wikipedia.org

| Fasola jest roślina pochodząca z Ameryki Południowej jest obecnie powszechna na całym świecie. Fasola jest rośliną strączkową należącą do rodziny motylkowatych. Kwitnie na biało pomarańczowo lub fioletowo. Po zapyleniu w miejsce kwiatów pojawiają się strąki. Zbiera się je w momencie gdy nasiona są jeszcze niedojrzałe. Fasola należy do roślin jednorocznych. Fasola jest bogata w cenne minerały, takie jak wapń, potas, mangan i fosfor, witaminy i błonnik pokarmowy. Działa wzmacniająco i przeciwzapalnie poprawia ogólną odporność organizmu. Wymagania fasoli Fasola jest wymagającym warzywem pod względem wymagań glebowych. Wskazane jest aby podłoże pod jej uprawę było pulchne, żyzne, lekko próchnicze. Odmiany rośliny powinny być siane w pierwszym lub drugim roku po nawożeniu kompostem lub obornikiem. W początkowej fazie wzrostu należy stosować naturalne nawożenie (np. Saletra amonową). Stanowisko pod uprawę fasoli powinno być jasne, cieple i dobrze nasłonecznione. Fasola najlepiej rozwija się
temperaturze około 20 °C; nie znosi przymrozków. Siew fasoli powinien odbyć się na przełomie maja i czerwca. Okres zbiory jest krótki, dlatego siew należy powtórzyć 2-3 razy w odstępach dwutygodniowych. Optymalna temperatura kiełkowania wynosi 15-22°C ##Siew i pielęgnacja Warzywo jest bardzo wrażliwe na wszelkiego rodzaju uszkodzenia korzeni. Z tego powodu należy zachować szczególną ostrożność podczas odchwaszczania i spulchniania gleby. Podkiełkowywanie nasion w doniczkach i ich wysadzania na miejsca stałe nie jest zalecane z powodu delikatnego systemu korzeniowego, który może ulec uszkodzeniu. |
| --- |

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)