Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Uprawa pieczarek

0
Podziel się:

Pieczarka jest jednym z najczęściej uprawianych grzybów w Polsce. Mimo że pieczarki uprawiane są głownie wielkotowarowo to coraz większa ilość osób zajmuje się uprawa pieczarek w domowym zaciszu. Amatorską uprawę tych grzybów ułatwiają specjalne zestawy, które można nabyć w sklepach z produktami ogrodniczymi.

Alan Rockefeller/CC 2.5/pl.wikipedia.org
Alan Rockefeller/CC 2.5/pl.wikipedia.org
bEJeNBqt

| Pieczarka jest jednym z najczęściej uprawianych grzybów w Polsce. Mimo że pieczarki uprawiane są głownie wielkotowarowo to coraz większa ilość osób zajmuje się uprawa pieczarek w domowym zaciszu. Amatorską uprawę tych grzybów ułatwiają specjalne zestawy, które można nabyć w sklepach z produktami ogrodniczymi. Wymagania pieczarek Pieczarka do swojego rozwoju nie potrzebuje światła. Poza tym w ciemnych pomieszczeniach łatwiej utrzymać wilgoć. Nie zawiera ona chlorofilu, a więc nie posiada zdolności przyswajania dwutlenku węgla. Czynnikiem mającym istotny wpływ na powodzenie uprawy jest temperatura, która powinna być w granicach 12- 20°C. Rozrostowi grzybni najlepiej sprzyja temperatura 25°C. Ze względu na dużą ilość wydzielanego dwutlenku węgla, towarzyszącemu rozkładowi podłoża, pomieszczenie uprawy powinno być często przewietrzane. W przeciwnym razie może dojść do negatywnego rozwoju owocników (wydłużone trzonki) Podłoże pod uprawę pieczarki Podłoże wykorzystywane do uprawy pieczarek
stanowi stanowi kompost pieczarkowy, będący sfermentowanym, słomiastym końskim obornikiem. W tym celu wykorzystywana może być również słoma bądź kurzak. Uprawę pieczarek można prowadzić przez cały rok. Przygotowane podłoże należy rozprowadzić w stelażach które następnie okrywamy np. papierem i regularnie nawilżamy. Po kilku tygodniach następuje przerost grzybni. Gdy grzybnia będzie zauważalna na powierzchni podłoża zdejmujemy papier i przykrywamy ją warstwa ziemi okrywkowej. Ciągle należy pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej wilgotności poprzez częste zwilżanie. Dla wzrostu owocników najkorzystniejszą temperatura jest 15- 17°C. Po miesiącu czasu możemy się spodziewać pierwszych plonów. Z jednego podłoża można korzystać przez około 4 miesiące. |
| --- |

bEJeNBqW
KOMENTARZE
(0)