Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Bezpieczna europejska żywność

0
Podziel się:

Ostatnie sprawozdanie EFSA w sprawie pozostałości pestycydów potwierdziło, że żywność europejska jest bezpieczna.

Bezpieczna europejska żywność

W ostatnim sprawozdaniu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdza, że żywność którą dostarczają rolnicy europejscy oraz rolnicze spółdzielnie, należy do najbezpieczniejszych na świecie.
Jak wynika ze sprawozdania, ponad 97% próbek żywności ocenianych przez EFSA znaleziono pozostałości pestycydów które mieszczą się w limitach zdefiniowanych w prawie, dlatego też spożycie ich jest w pełni bezpieczne. W niemal 55% nie znaleziono żadnych śladów substancji chemicznych.
Wyniki te są częścią rocznego sprawozdania EFSA z roku 2013 dot. pozostałości pestycydów w żywności.
Poddano badaniu 81 000 próbek żywności z 27 członkowskich państw UE, Norwegi i Islandii. Według tego sprawozdania wyższy poziom pozostałości, który przekracza najwyższy dopuszczalny poziom, wykryto w importowanych produktach do UE spoza niej.
Generalny Sekretarz Copa-Cogeca stwierdził, że wyniki pokazują, że rolnicy i rolnicze spółdzielnie w dalszym ciągu dostarczają europejskim konsumentom żywność bezpieczną i najwyższej jakości. Zagwarantowanie zdrowej oraz zrównoważonej żywności ponad 500 mln europejskich konsumentów leży w ich interesie.
Środki ochrony roślin umożliwiają uprawę roślin zdrowych, opłacalnych z ekonomicznego punktu widzenia i zrównoważonych pod względem środowiskowym.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)