Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Certyfikacja produktów regionalnych

0
Podziel się:

Wbrew popularnemu powiedzeniu "Swego nie znacie, cudze chwalicie" coraz częściej polscy konsumenci sięgają po rodzime, tradycyjne produkty wysokiej jakości....

Certyfikacja produktów regionalnych

Wbrew popularnemu powiedzeniu "Swego nie znacie, cudze chwalicie" coraz częściej polscy konsumenci sięgają po rodzime, tradycyjne produkty wysokiej jakości. Polskim wytwórcom zależy zaś na ochronie prawnej produktów, którą to gwarantują certyfikaty zgodne z prawem UE:

"Chroniona Nazwa Pochodzenia" potwierdza powiązanie między produktem, a pochodzeniem geograficznym, składem, czynnikami naturalnymi, historyczno-społecznymi regionu z którego pochodzi. Certyfikację otrzymały min.: oscypek, bryndza podhalańska, karp zatorski, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca.

"Chronione Oznaczenie Geograficzne" wskazuje na powiązanie produktu ze specyficznymi cechami regionu, z którego pochodzi. Przykłady polskich produktów z tej grupy to np. rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, truskawka kaszubska, jabłka grójeckie i inne produkty.

"Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" wyróżnia produkt ze względu na jego specyficzny charakter, smak, zapach lub wyjątkowe surowce i składniki, które sprawiają jest on wyraźnie inny od podobnych mu należących do tej samej kategorii.

"Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" daje możliwość wyboru by ochronie podlegała nazwa produktu lub nie. Certyfikaty "Chroniona Nazwa Pochodzenia" i "Chronione Oznaczenie Geograficzne" to ochrona prawna przed użyciem nazw produktów, czyli przed nieuczciwą konkurencją, a dla konsumenta przed podróbką.

Jak przebiega certyfikacja?

Producent chcący ubiegać się o przyznanie certyfikatu winien zgłosić się do jednostki uprawnionej np.: Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, złożyć wniosek o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego ze specyfikacją. Pozytywny wynik kontroli dokonywanej na podstawie specyfikacji grupy producenckiej uprawnia do otrzymania i posługiwania się odpowiednim certyfikatem. W przypadku stwierdzenia niezgodności ze specyfikacją, producent zostaje wezwany do usunięcia uchybień w wyznaczonym terminie. Za posługiwanie się znakiem bez prawnie grożą rygorystyczne kary.

Statystyki

Komisja Europejska do końca 2014 roku zarejestrowała 37 polskich nazwy produktów regionalnych. Pierwsza certyfikacja Chronionej Nazwy Pochodzenia w roku 2007 przypadła bryndzy podhalańskiej, najnowszym posiadającym certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia jest cebularz lubelski.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)