Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Eksport polskich owoców i warzyw w 2015 r. mniejszy niż rok wcześniej

0
Podziel się:

W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1 mln 113 tys. ton owoców. W porównaniu do roku 2014 oznacza to ok. 10 proc. spadek eksportu warzyw oraz ok. 19 proc. spadek wywozu owoców.

Eksport polskich owoców i warzyw w 2015 r. mniejszy niż rok wcześniej
(Cecily/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0))

W 2015 r. Polska wyeksportowała o 10 proc. mniej warzyw i o 19 proc. mniej owoców niż rok wcześniej. Powodem jest rosyjskie embargo. Produkty kupują od nas głównie kraje UE - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1 mln 113 tys. ton owoców. W porównaniu do roku 2014 oznacza to ok. 10 proc. spadek eksportu warzyw oraz ok. 19 proc. spadek wywozu owoców.

Jak podała fundacja, nadal największym importerem polskich owoców i warzyw były kraje unijne - wysłano tam 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. W obydwu przypadkach odnotowano spory wzrost zakupów - dla warzyw o niecałe 100,0 tys. ton, a dla owoców o 181,0 tys. ton.

Drugim co do wielkości importem polskich produktów jest ugrupowanie EUG (Euroazjatycka Unia Gospodarcza, zrzeszająca m.in.: Białoruś, Kazachstan, Rosję oraz Armenię i Kirgistan) - w minionym roku wyeksportowaliśmy tam 92,3 tys. ton warzyw i niecałe 367,0 tys. ton owoców. Wyraźna tendencja spadkowa eksportu w tym kierunku jest wynikiem trwającego od sierpnia 2014 roku rosyjskiego embarga.

Wśród eksportowanych polskich owoców dominowały jabłka z wolumenem 888,0 tys. ton, a wśród warzyw pieczarki - ponad 201,0 tys. ton.

W 2015 r. Polska kupiła za granicą ponad 523 tys. ton świeżych warzyw (o ok. 20,0 tys. ton mniej niż w roku poprzednim), głównie z UE. Import owoców w minionym roku wyniósł 1 mln 434,0 tys. ton, czyli o zaledwie 17,0 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Najwięcej sprowadziliśmy bananów - 377,3 tys. ton oraz owoców cytrusowych - 470,7 tys. ton.

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAMMU/FAPA została utworzona 7 maja 1992 r. przez Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Fundacja, zgodnie z zapisami statutu, wspiera działania mające na celu rozwój obszarów wiejskich, rolnictwa, rynków rolnych oraz sektorów związanych z rolnictwem. W ramach działalności analityczno-informacyjnej m.in. przygotowuje analizy ekonomiczne polityki rolnej, monitoruje rynki rolne i handel produktami rolno-spożywczymi.

Zobacz także: Zobacz także: Rosyjskie embargo na żywność. Jest powód, dla którego Putin nie zakazał importu cytryn
wiadomości
gospodarka
gospodarka polska
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)