Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Eksport polskich przetworów mlecznych rośnie. Najbardziej twarogu i masła

0
Podziel się:

Bardzo mocno, bo o 33 proc. rósł eksport twarogów. Zwiększono również wywóz masła - o 10 proc.

Eksport polskich przetworów mlecznych rośnie. Najbardziej twarogu i masła
(Shutterstock)

Polska notuje bardzo silne wzrosty eksportu przetworów mlecznych - zauważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Eksport przetworów mlecznych w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2015 roku zwiększył się do 1,99 mld litrów mleka surowego. Zadecydował o tym przede wszystkim silny wzrost eksportu mleka płynnego i śmietany, sięgnął on 46 proc.

Bardzo mocno, bo o 33 proc. rósł eksport twarogów. Zwiększono również wywóz masła - o 10 proc. Dobrze radzą sobie także eksporterzy lodów, gdzie wzrost sprzedaży na rynki zagraniczne sięgnął 11 proc.

Z powodu rosyjskiego embarga wyraźnie zmalała sprzedaż zagraniczna serów dojrzewających i topionych, o 11 proc.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)