Notowania

rolnictwo
09.06.2015 15:13

Eksport wieprzowiny do Egiptu. Jest zgoda tamtejszej służby weterynaryjnej

Polskie służby weterynaryjne otrzymały decyzję odpowiednich egipskich służb, umożliwiającą eksport polskiej wieprzowiny do Egiptu - poinformował we wtorek resort rolnictwa.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Photoshot/Reporter)

Polska wieprzowina znowu może trafić na egipskie stoły. Służby weterynaryjne otrzymały decyzję w tej sprawie - poinformował we wtorek resort rolnictwa.

"Główny Inspektorat Weterynarii otrzymał pismo egipskiej służby weterynaryjnej GOVS, zatwierdzające świadectwo zdrowia dla mięsa wieprzowego bez kości, wyrobów i produktów wieprzowych eksportowanych na rynek Egiptu oraz dla mleka i produktów mleczarskich wywożonych do Egiptu" - podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w komunikacie.

Resort dodaje, że to finalizacja, trwających od 2014 r., uzgodnień ze stroną egipską i renegocjacja obowiązującej dotychczas umowy.

MRiRW zwraca też uwagę, że jest to kolejny rynek państwa trzeciego, na który dopuszczone zostało polskie mięso wieprzowe.

"W 2014 r. zostały oficjalnie uzgodnione nowe świadectwa zdrowia na eksport mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych zawierających wieprzowinę lub wynegocjowane zmiany w dotychczas uzgodnionych świadectwach z władzami weterynaryjnymi szeregu państw trzecich, tj. Uzbekistan, Azerbejdżan, Kirgistan, Bośnia i Hercegowina, Ukraina, Gruzja, Mołdawia, Mongolia, Nowa Zelandia, Albania, Serbia, Chile. W 2015 r. uzgodniono nowe wersje świadectw na eksport mięsa wieprzowego do Macedonii i Singapuru" - głosi komunikat resortu rolnictwa.

Według MRiRW nadal prowadzone są negocjacje z Egiptem w zakresie dopuszczenia polskiego mięsa drobiowego i wołowego.

Muzułmanie wieprzowiny nie spożywają, ale w Egipcie ok. 9 proc. ludności to chrześcijańscy Koptowie.

Czytaj więcej w Money.pl
Pokochaliśmy to mięso. A ceny rosną Polacy coraz chętniej sięgają po wołowinę dobrej jakości. Nawet rosnące ceny to nie problem dla spragnionych steków.
Polska zalewa Europę cukrem. Wielki wzrost Eksport cukru z Polski wzrósł o 27 proc. r/r do 43,9 tys. ton w styczniu br., a w ujęciu wartościowym - o 8 proc. do 19,2 mln euro.
Polska żywność podbija świat. Ale jest problem Eksport żywności w 2014 r. wyniósł ponad 21 mld i był o 4,5 proc. wyższy niż w 2013 r. Dodatnie saldo w handlu żywnością wyniosło 6,7 mld euro.
Tagi: rolnictwo, wiadomości, wiadmomości, kraj, gospodarka, gospodarka polska, najważniejsze, promowane, wiadomości rolnicze
Źródło:
PAP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz