Notowania

Eksport wieprzowiny zmniejszy się. Winne embargo

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że eksport może skurczyć się nawet o 15 procent.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Bartosz Krupa/East News)

Nawet o 15 procent może zmniejszyć się eksport wieprzowiny w 2014 roku - ocenia w raporcie sektorowym Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W związku z wykryciem na Litwie i w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików przy granicy z Białorusią, 29 stycznia 2014 r. Rosja wprowadziła embargo na import wieprzowiny z UE. W efekcie całkowicie został wstrzymany eksport mięsa wieprzowego do Unii Celnej Białorusi, Rosji i Kazachstanu.

- _ Pomimo niewielkich zmian produkcji, eksport prawdopodobnie zmniejszy się o około 15 proc. ze względu na rosyjskie embargo. Obniży się prawdopodobnie także import (o około 6 proc.), zwłaszcza trzody żywej, która w znacznej części służyła eksportowi. Ocenia się, że ze względu na spadek eksportu i cen detalicznych wieprzowiny, jej spożycie może w 2014 roku zwiększyć się o około 1 kg/osobę, tj. do około 37 kg/osobę _ - napisano w raporcie.

Eksport wieprzowiny w I kwartale tego roku zmalał o 7 proc. rok do roku.

Czytaj więcej w Money.pl
Zmiana cen mięsa przez rosyjskie embargo Po wprowadzeniu embarga przez Rosję, w lutym 2014 r. żywiec wieprzowy w Polsce skupowano przeciętnie po 4,60 zł/kg, o 9 proc. taniej niż w styczniu 2014 r. i o 11 proc. taniej niż w lutym 2013 r.
Rosja zakazuje wwozu żywych świń z kolejnych krajów Tym razem dotyczy to Kanady, Meksyku, RPA, Korei Południowej i Japonii.
Mięso drobiowe wypiera wieprzowinę Polska importuje duże ilości prosiąt i warchlaków. W 2013 r. sprowadzono ich aż 5 mln sztuk, czyli 24 razy więcej niż w 2006 roku.
Tagi: embargo na polskie mięso, wieprzowina, wiadomości, wiadmomości, kraj, gospodarka, gospodarka polska, promowane, wiadomości rolnicze
Źródło:
PAP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz