Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

ISO 22000 - gwarancja jakości Twojej żywności

0
Podziel się:

ISO 22000, obok BRC czy HACCP, to kolejny system zarządzania bezpieczeństwem żywności, który może zostać wprowadzony przez firmę działającą w takich obszarach...

ISO 22000 - gwarancja jakości Twojej żywności

ISO 22000, obok BRC czy HACCP, to kolejny system zarządzania bezpieczeństwem żywności, który może zostać wprowadzony przez firmę działającą w takich obszarach jak: hodowla, uprawa roślin, catering, produkcja wyposażenia, produkcja opakowań, usługi czy przetwórstwo.

Wprowadzenie tego systemu przez firmę niesie za sobą oczywiście wiele korzyści, do których zalicza się: międzynarodową rozpoznawalność - jest to norma globalna, wdrożenie jej ułatwia harmonizację działań pod kątem wymagań norm krajowych, jest ona zgodna z przepisami HACCP, pozwala na optymalizację wykorzystania zasobów oraz struktura normy właściwie wpasowuje się w wymagania systemów ISO 9001 i ISO 14001, czyli jest on przydatna firmom planującym wprowadzenie w przyszłości na przykład systemu zarządzania jakością.

Działania w ramach normy ISO 22000

  1. Ustanowić, udokumentować, wdrożyć i utrzymywać skuteczny system zarządzania Bezpieczeństwem Żywności i aktualizować go zgodnie z wymaganiami niniejszej normy
  1. Określić zakres systemu
  1. Zapewnić, że wszystkie znane zagrożenia są zidentyfikowane, oszacowane i pod kontrolą
  1. Zapewnić informacje niezbędne do rozwoju, aktualizacji systemu Bezpieczeństwa Żywności
  1. Okresowo oceniać i aktualizować system

6.Dokumentacja systemu powinna zawierać udokumentowaną politykę bezpieczeństwa żywności i cele oraz dokumenty potrzebne organizacji do zapewnienia skutecznego wdrożenia, aktualizacji systemu

Pamiętaj o szkoleniach dla swoich pracowników!

Aby personel właściwie monitorował funkcjonowanie normy w firmie, musi posiadać niezbędną wiedzę. Dlatego konieczne są szkolenia, szczególnie dla osób prowadzących monitoring, korekty i działania korygujące.

Innym rozwiązaniem jest zatrudnienie eksperta z zewnątrz. Doświadczenie i wiedza z zakresu ISO 9001 posiadana przez niego będzie dodatkowym atutem. Warto bowiem wiedzieć, że normy te, tj. ISO 9001 i ISO 22000, są częściowo ze sobą powiązane. W normie ISO 22000 pojawiają się czynniki zarządzania zaczerpnięte z normy ISO 9001. Zostały one przystosowane do zarządzania dobrymi praktykami (programami warunków wstępnych PRP) oraz planem HACCP.

Dlatego warto szkolić pracowników zarówno w obszarze bezpieczeństwa żywności oraz organizować szkolenia z jakości.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)