Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Kiełki przyczyną epidemii EHEC

0
Podziel się:

W wyniku zakażenia bakterią EHEC zmarły już 34 osoby, z czego 33 w Niemczech.

Kiełki przyczyną epidemii EHEC

Znamy przyczynę ostrych zatruć szczepem pałeczki okrężnicy EHEC w Niemczech.
W sobotę niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka potwierdził, iż powodem epidemii EHEC były kiełki. Przyczyną zatruć szczepem pałeczki okrężnicy EHEC w Niemczech wywołały kiełki pochodzące z ekologicznego gospodarstwa w Dolnej Saksonii.
Niebezpieczny szczep wykryto w paczce kiełków znalezionych przez naukowców z Nadrenii Północnej - Westfalii w koszu na śmieci rodziny, w której zachorowały dwie osoby.
W piątek niemieckie władze sanitarne zniosły obowiązujące od 25 maja ostrzeżenie przed jedzeniem ogórków, pomidorów i sałaty.
Do tej pory w wyniku groźnych zatruć spowodowanych EHEC zmarły już 34 osoby, z czego 33 osoby w Niemczech.
Źródło zakażeń jest znane, co oznacza, że konsumenci powinni mieć zaufanie do bezpieczeństwa warzyw pochodzących z Unii Europejskiej.
W najbliższych dniach eksperci z Unii Europejskiej i z Niemiec badać będą w jaki sposób doszło do zmodyfikowania szczepu bakterii E. coli i w jaki sposób trafił on do żywności.
Straty w całej Unii Europejskiej spowodowane epidemią są niewyobrażalne i kształtują się na poziomie 500 - 600 milionów euro.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)