Notowania

wyróżnione
29.09.2016 07:54

Kompostownia na pryzmie - na czym polega?

Kompostowanie na pryzmie to proces pozyskiwania ekologicznego nawozu w naturalnych warunkach atmosferycznych. Pryzma powinna być zlokalizowana w półcieniu,...

Podziel się
Dodaj komentarz

Kompostowanie na pryzmie to proces pozyskiwania ekologicznego nawozu w naturalnych warunkach atmosferycznych. Pryzma powinna być zlokalizowana w półcieniu, gdzie masa kompostowa będzie chroniona przed słońcem i wiatrem.

Kompost - ekologiczny nawóz organiczny

Kompost jest produktem otrzymywanym w procesie kompostowania (na pryzmie lub w kompostowniku). Ekologiczny nawóz organiczny otrzymywany jest z odpadków roślinnych i resztek jedzenia w procesie tlenowego rozkładu (butwienia) wspomaganego przez mikroorganizmy glebowe (np. grzyby, dżdżownice, pleśnie, bakterie oraz termofilne promieniowce). Biomateriał wzbogaca glebę w próchnicę. Sprawia, że warstwy ziemi są bardziej pulchne i przewiewne. Kompost jest łatwo przyswajalny przez podłoże. Zwiększa pojemność powietrzną i wodną i poprawia siłę rodną gleby. Jest bezpieczny dla środowiska i zwierząt. Kompost można przygotować samodzielnie lub zakupić gotowy biomateriał w sklepach ogrodniczych. Jedną z firm zajmujących się pozyskiwaniem kompostu jest Ziemia Polska Kompostownia .

Jak kompostować na pryzmie - zasady

Kompostowanie na pryzmie umożliwia duże przerobienie kompostu. Masa kompostowa może być często przerabiana, dzięki czemu nie emituje przykrych zapachów.

Lokalizacja pryzmy

Pryzma powinna być położona w miejscu częściowo zacienionym i osłoniętym od wiatru. Taka lokalizacja zapobiega utratom wilgoci i przesuszaniu materiału. Ważne też, aby była ułożona bezpośrednio na glebie, co zapewni łatwy dostęp dla organizmów glebowych. Pryzma powinna mieć wymiary: szerokość - 1,5-2 m, długość 1,5 m i wysokość 1-1,5 m.

Układanie materiału na pryzmie

Pierwszą warstwę kompostu stanowi tzw. warstwa drenażowa. Są to, np. łodygi słonecznika, gałęzie i trzcina ułożone na wysokość ok. 20 cm. Kolejny poziom to około 10 cm słomy, torfu lub biomateriału pozyskanego w poprzednim roku. Trzecią warstwę stanowią rozdrobnione odpady, np.: obite owoce, popiół drzewny, obierki warzyw, fusy kawy, liście, zużyte torebki herbaty, skoszona trawa, niezadrukowany szary papier. Odpadki należy układać naprzemiennie z ziemią z ogrodu lub torfem.

Wsad do kompostownika

Materiał na kompost powinien dostarczać węgla i azotu. Pierwiastki te stworzą warunki sprzyjające rozwojowi bakterii w biomateriale. Węgla dostarczą, np. odpady drzewne, słoma i liście. Azot może pochodzić z fusów kawy, skorupek jaj lub zdrowych resztek warzyw i owoców. Im bardziej rozdrobniony będzie wsad do kompostownika (najlepiej od 3 mm do 1,5 cm), tym szybciej materiał ulegnie biodegradacji.

Warunki do kompostowania

Masa kompostowa szybciej rozłoży się, gdy poziom wilgoci będzie wynosił 50-60%. Istotną kwestią jest również temperatura - kompost przerobi się dwukrotnie szybciej w 30°C niż w 20°C. Na rozkład masy kompostowej wpływa też dostęp tlenu. Procesy tlenowe przebiegają dziesięciokrotnie szybciej niż mechanizmy beztlenowe (gnicie). Przynajmniej raz na 6 miesięcy, należy "przerobić" pryzmę - przerzucić warstwę wierzchnią do wnętrza kompostu, aby dostarczyć tlen do środkowych warstw kompostu.

Pryzmy kompostowe najlepiej budować w ciepłych miesiącach - pomiędzy wiosną a jesienią. W gorących letnich miesiącach materiał organiczny warto polewać wodą, aby masa nie zbutwiała i nie straciła swoich właściwości. Kompost dojrzewa przez około 18 miesięcy. Dojrzały biomateriał ma ciemny kolor i jednolitą konsystencję, a zapachem przypomina leśną ściółkę.

Tagi: wyróżnione, aktualności, informacje, promowane, wiadomości rolnicze
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz