Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Liczba ekologicznych gospodarstw dynamicznie rośnie

0
Podziel się:

Sektor ekologicznego rolnictwa w naszym kraju dynamicznie się rozwija. Część konsumentów nadal jednak podchodzi sceptycznie do ekożywności oraz nie wie, czym...

Liczba ekologicznych gospodarstw dynamicznie rośnie

Sektor ekologicznego rolnictwa w naszym kraju dynamicznie się rozwija. Część konsumentów nadal jednak podchodzi sceptycznie do ekożywności oraz nie wie, czym się różni ona od produktów zwykłych. W poszukiwaniu ekologicznych żywności warto zwrócić uwagę na obecność na etykiecie logotypu euroliścia, świadczy on o spełnieniu rygorystycznych wymogów przez przetwórców i producentów. Pojawiające się na produktach przymiotniki "naturalny" czy "zdrowy" mogą być prostymi chwytami marketingowymi.
Dane ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi, pokazują że w ciągu ostatniej dekady liczba gospodarstw ekologicznych w polsce wzrosła z 3760 do ponad 26600. Szybki rozwój sektora ekologicznego i wzrost podaży produktów ekologicznych znajduje odzwierciedlenie w lepszej dostępności ekożywności w kraju. Wielu polaków nie zdaje sobie sprawy z tego, czym właściwie różni się ona od produktów konwencjonalnych.
Do końca konsument nie wie, co kryje się pod nazwą "produkty ekologiczne". Przypuszcza, że produkt jest zdrowy. To się jednak wiąże z wydaniem od 2 do 3 razy więcej pieniędzy niż na produkty, które kupujemy codziennie - informuje agencji informacyjnej Newseria Karolina Karolczak, dyrektor marketingu handlowego z firmy Agros Nova.
Produkty ekologiczne w rzeczywistości spełniać muszą bardzo surowe kryteria określone przez ustawę o rolnictwie ekologicznym i rozporządzenia unijne. Kryteria te weryfikowane są na każdym etapie: od powstania produktu, poprzez cały proces przetwarzania, aż do transportowania oraz magazynowania.
Ekologiczne uprawy nawożone są wyłącznie naturalnymi nawozami wytworzonymi w procesie kompostowania. W hodowli zwierząt wykorzystuje się wychów pastwiskowy. Zabronione również jest profilaktyczne podawanie leków, rutynowo stosowane w przemysłowej hodowli.
Nie można wykorzystywać w przetwórstwie syntetycznych substancji i dodatków wspomagających oraz napromieniowywać żywności.
Producenci spełniający powyższe warunki mogą ubiegać się o unijny certyfikat ekologicznej żywności. Od 1 lipca 2010r. na terenie całej UE obowiązuje logotyp przedstawiający listek ułożony z gwiazdek na zielonym tle, czyli tzw. euroliść. W poszukiwaniu ekologicznych produktów warto zwracać uwagę na obecność tego znaku na etykiecie oraz nie dać się zwieść hasłom takim jak "naturalny" czy "zdrowy" które mogą być zwykłymi marketingowymi chwytami.
Mamy teraz do wyboru dżem tradycyjny albo dżem słodzony sokiem z owoców. Możemy też kupić zwykły jabłkowy sok i sok funkcjonalny, który nam zapewni składniki wzmacniające nasz organizm. Czytajmy etykiety, sprawdźmy jaki jest skład, zastanówmy się, czy produkt rzeczywiście jest ekologiczny - dodała Karolina Karolczak.
Zgodnie z raportem z konsultacji publicznych przeprowadzonych w roku ubiegłym przez KE 83% Europejczyków, którzy wybierają ekologiczne produkty, decyduje się na nie z powodu troski o naturalne środowisko. Dopiero drugim powodem, zgłaszanym przez 81% badanych, jest chęć uniknięcia dodatków chemicznych do żywności.
Ekologiczne rolnictwo to sposób gospodarowania, który ma naśladować zachodzące procesy w naturalnych ekosystemach, łączyć przyjazne środowisku praktyki oraz wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej. Według raportu organizacji Greenpeace wdrożenie rolnictwa ekologicznego na szeroką skalę obecnie jest jedynym rozwiązaniem problemu zmniejszania się populacji pszczół miodnych oraz innych owadów zapylających, które jest związane z modelem rolnictwa przemysłowego

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)