Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Magazynowanie żywności - wymagania i potrzeby

0
Podziel się:

Magazynowanie żywności może być naprawdę złożonym i wymagającym procesem, ponieważ wymaga on spełnienia szczegółowych kryteriów związanych z przepisami prawa w...

Magazynowanie żywności - wymagania i potrzeby

Magazynowanie żywności może być naprawdę złożonym i wymagającym procesem, ponieważ wymaga on spełnienia szczegółowych kryteriów związanych z przepisami prawa w tej dziedzinie Dlatego też rodzaj wykorzystanych budowli do magazynowania oaz dodatkowo urządzeń magazynowych muszą odpowiadać wymaganiom dotyczącym danych artykułów spożywczych i surowców spożywczych.

Do magazynowania żywności stosuje się różnego rodzaju budynki - zależy to w szczególności od typu żywności. Do przechowywania surowców płynnych stosuje się zbiorniki, do surowców sypkich - silosy. Natomiast w przypadku gotowych już wyrobów są do przestrzenie magazynowe, często wysokiego składowania, które mogą zapewnić optymalną efektywność magazynową.

W trakcie magazynowania, a także transportu żywności kluczową kwestią jest spełnienie dwóch wymogów - są one związane z technicznymi warunkami przechowywania żywności, a także z wymaganiami związanymi z warunkami higieniczno-sanitarnymi. Jednocześnie również konieczne jest wzięcie pod uwagę kwestii dostarczenia konsumentom produktów przed upływem minimalnej daty ich trwałości.

Warto wspomnieć o tym, że w przechowalnictwie produktów żywnościowych bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednie zabezpieczanie zarówno surowców, jak i gotowych wyrobów. Dużym zagrożeniem są szkodniki, w tym owady, które mogą zanieczyszczać surowce, powodując, ze będą one w efekcie niezdatne do dalszego użycia, co zwiększa straty. Także produkty są narażone na liczne niebezpieczeństwa - nie tylko te związane ze szkodnikami, ale również brakiem działającego zaplecza, na przykład zasilania dla produktów mrożonych i chłodzonych czy też produktów, które muszą być chronione przed światłem.

Magazynowanie żywności jest w związku z tym złożoną dziedziną i dobranie odpowiedniego miejsca magazynowego może być sporym problemem. Ci przedsiębiorcy, którzy wybierają gotowe powierzchnie magazynowe, na przykład w Trans-Tok pod Warszawą , mogą korzystać z dostępnego zaplecza, co powoduje, że jest to obecnie najczęściej wybierane rozwiązanie w ramach magazynowania żywności.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)