Według prezesa Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniewa Szczepańskiego, mimo promocyjnych akcji spożycie karpi w Polsce nie zwiększa się, i od kliku lat wynosi około 500 g na osobę rocznie, czyli tyle samo ile wynosi spożycie pstrągów. Spożycie morskich ryb wynosi od 9 do 10 kg na osobę, a innych gatunków ryb słodkowodnych od 2 do 3 kg rocznie na osobę.
W Polsce niestety nie ma szans na taką skuteczną promocję jak w przypadku łososia norweskiego, która od wielu lat prowadzona jest przez Radę Exportową Norwegii popieraną przez króla oraz rząd. Wielka promocja z "rybą niebieską" przed kilku laty prowadzona, głównie w hipermarketach dotyczyła spożycia wszystkich ryb, a nie tylko karpi. Polska skazana jest nadal na walkę o fundusze unijne na promocję pstrągów i karpi.
W Polsce obecnie produkcja karpi wynosi około 18 tys. ton na rok, pstrągów wynosi około 15 tys. ton, natomiast jesiotrów szacuje się na około tysiąc ton.