Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Mimo silnej konkurencji spożycie karpia na stabilnym poziomie

0
Podziel się:

Według prezesa Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniewa Szczepańskiego, mimo promocyjnych akcji spożycie karpi w Polsce nie zwiększa się, i od kliku lat...

Mimo silnej konkurencji spożycie karpia na stabilnym poziomie

Według prezesa Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniewa Szczepańskiego, mimo promocyjnych akcji spożycie karpi w Polsce nie zwiększa się, i od kliku lat wynosi około 500 g na osobę rocznie, czyli tyle samo ile wynosi spożycie pstrągów. Spożycie morskich ryb wynosi od 9 do 10 kg na osobę, a innych gatunków ryb słodkowodnych od 2 do 3 kg rocznie na osobę.
W Polsce niestety nie ma szans na taką skuteczną promocję jak w przypadku łososia norweskiego, która od wielu lat prowadzona jest przez Radę Exportową Norwegii popieraną przez króla oraz rząd. Wielka promocja z "rybą niebieską" przed kilku laty prowadzona, głównie w hipermarketach dotyczyła spożycia wszystkich ryb, a nie tylko karpi. Polska skazana jest nadal na walkę o fundusze unijne na promocję pstrągów i karpi.
W Polsce obecnie produkcja karpi wynosi około 18 tys. ton na rok, pstrągów wynosi około 15 tys. ton, natomiast jesiotrów szacuje się na około tysiąc ton.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)