Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Monika Szafrańska
|

Polskie mleko zalewa zagranicę. Gigantyczny wzrost eksportu

23
Podziel się:

Mleczarski eksport bije wartościowe rekordy. Przygotowania do gorszej koniunktury już jednak trwają - pisze w swym środowym wydaniu "Puls Biznesu".

Linia produkcyjna produktów mlecznych
Linia produkcyjna produktów mlecznych (PAP/Tytus Żmijewski)

O 42 proc. produktów mleczarskich więcej niż w tym samym okresie roku poprzedniego sprzedali za granicę mleczarze w pierwszym półroczu tego roku. Oznacza to wywóz produktów o wartości 984 mln euro - przywołuje wstępne dane Ministerstwa Finansów bank BGŻ BNP Paribas.

Zobacz także: Masło jest drogie? Zrób je sam. Zobacz wideo:

- To wartość o 2 mln euro większa niż w rekordowej do tej pory pierwszej połowie 2014 r. - ocenia Paweł Wyrzykowski, analityk BGŻ BNP Paribas.

Jak podaje "Puls Biznesu", tak gigantyczny wzrost eksportu w pierwszym półroczu to efekt drożejącego mleka i przetworów po wielu miesiącach wcześniejszych spadków.

Cytowany przez "PB" Paweł Wyrzykowski zaznacza, że pewien wpływ odegrał też wyższy wolumen sprzedaży. Pewien, bo np. w przypadku serwatki wolumen był stabilny, przy jednoczesnym 72-procentowym wzroście wartości jej eksportu. Podobnie było z mlekiem, śmietaną płynną i masłem.

najważniejsze
czołówki
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(23)
max
5 lata temu
śmietana 30% duża dobrze schłodzona cena 5 zł litrowy słoik 1/2 łyżeczki soli 10 minut i jest 250 gr masła więc po co przepłacać
Gość 1234
5 lata temu
No właśnie tak się dzieje z cenami gdy cukrownie w Niemieckich rękach, mleczarnie głównie w Skandynawskich. Doić Polskę bo dają dobre produkty, wysokiej jakości a sprzedawać im chłam nic nie warty w promocjach.
Dominik
5 lata temu
Eksport OK ale gdzie ???? ........... Hu*nia naszych produktow nie kupuje !! Chiny , Japonia , Rosja oraz Iran to glowne kierunki.. Przemyslenia ?
we swing :))
5 lata temu
Obywatele już zapomnieli hossę na cukrze?
T.
5 lata temu
Drogie masło to było za PRL-u, gdzie kostka 25dkg. kosztowała 16 - 17zł. jedno z nich było pakowane w pergaminie niebieskim ,drugie w pergaminie czerwonym . Margaryna zwykła kosztowała 7zł. a ta lepsza Palma ,którą większość smarowała sobie chleb na śniadanie 8,50zł. , zaś średnia pensja wynosiła wówczas około 1700zł. (Lata 50-70-te). Przyzwyczailiśmy się do taniego masła za 3,50zł. i teraz za 6zł. wydaje nam się drogie.
...
Następna strona