Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Polscy producenci wyciagają rekę do Czechów

0
Podziel się:

Z uwagi na dłuższe kontrole, polska żywność pojawia się w czeskich sklepach później. Nierzadko traci na jakości.

Polscy producenci wyciagają rekę do Czechów
(gentlemanhog/CC BY-NC-SA 2.0/Flickr)

Polscy producenci wyciągają rękę do Czechów i zachęcają do kupna naszej żywności. Oferują doskonałą jakość i niskie ceny. Na tamtejszym rynku mają jednak problem. Wszystko przez wnikliwe sprawdzanie jakości polskich wyrobów spożywczych.

Do specjalnej instrukcji zalecającej kontrole dotarła przed trzema tygodniami Informacyjna Agencja Radiowa. Dokument nakazuje między innymi zwrócenie uwagi na polskie jabłka. Ma to przełożenie na inne akcje przeciwko kupowaniu naszych owoców - informuje prezes Związku Sadowników RP, Mirosław Maliszewski.

Przyglądając się bliżej rynkowi czeskiemu zauważył, iż konsumenci nakłaniani są do kupowania rodzimych jabłek przy jednoczesnym bojkotowaniu polskich. Społeczna akcja wzorowana jest na tej, która promowała spożywanie owoców i cydru w Polsce po wprowadzeniu embarga w Rosji. Maliszewski dodaje, że tego typu akcje martwią tym bardziej, że dotychczas czescy sadownicy byli partnerami dla Polaków podczas negocjacji w Brukseli.

Z uwagi na dłuższe kontrole, polska żywność pojawia się w czeskich sklepach później. Nierzadko traci też swą jakość. Michał Cieślak z Polskiego Komitetu Protestacyjnego Producentów Trzody Chlewnej zaprasza więc Czechów na zakupy do Polski. Jak zapewnia, nasi południowi sąsiedzi mogą liczyć na niższe ceny, zdecydowanie wyższą jakość oraz łatwość dostępu do dużej liczby produktów. Dodaje również, że część tamtejszej ludności jest mocno przywiązana do polskich wyrobów i już przyjeżdża do nas po większe zakupy.

Dokument nakazujący kontrole wydał dyrektor Departamentu Kontroli Laboratoryjnej i Certyfikatów Państwowej Inspekcji Rolnej w Czechach Jindrzich Pokora. Wymienione są w nim konkretne towary, na które inspektorzy mają zwrócić szczególną uwagę: owoce i warzywa, mięso, nabiał oraz ryby.

Instrukcja określiła też konkretne parametry, jakie powinny być sprawdzane w każdej grupie produktów i wskazuje konkretne osoby odpowiedzialne za przeprowadzanie analiz laboratoryjnych.

Czechy są naszym trzecim odbiorcą żywności po Niemczech i Wielkiej Brytanii. Na czeskie stoły trafiają głównie wyroby mięsne, mleczne oraz ze zbóż.

Czytaj więcej w Money.pl

wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)