Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Polskie Drobiarstwo - wczoraj, dziś i jutro

0
Podziel się:

- Ostatnie 25 lat, a w szczególności okres od momentu wejścia Polski do UE, to znaczne przyspieszenie rozwoju sektora drobiarskiego - mówił Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

Polskie Drobiarstwo - wczoraj, dziś i jutro
(Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza)

W piątek 3 czerwca odbyła się w Warszawie Główna Konferencja pt. "Polskie drobiarstwo - wczoraj, dziś i jutro" z okazji 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej. Podczas spotkania prelegenci omówili najważniejsze wydarzenia związane z sektorem. Dyskutowali m.in. o rozwoju branży na świecie, a także jakości i bezpieczeństwie mięsa oraz produktów drobiowych.

Spotkanie miało status centralnego wydarzenia jubileuszu 25-lecia KRD-IG. Organizatorzy podjęli problematykę strategicznego rozwoju branży drobiarskiej w Polsce, w Unii Europejskiej i na świecie, odnosząc się do drogi, jaką przeszła polska branża drobiarska. Dyskutowano także o obecnej sytuacji i o dalszym rozwoju tego sektora w przyszłości. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele branży drobiarskiej zarówno z Polski jak i ze świata, m.in. James H. Sumner, szef światowej organizacji drobiarskiej (IPC) oraz amerykańskiego związku drobiarskiego (USAPEEC), Paul Lopez, szef unijnej organizacji drobiarskiej a.v.e.c. oraz liderzy opinii i przedstawiciele organizacji rządowych.

Polska liderem branży w Unii Europejskiej

- Ostatnie 25 lat, a w szczególności okres od momentu wejścia Polski do UE, to znaczne przyspieszenie rozwoju sektora drobiarskiego. Ponad 10 lat temu, w roku 2004 nasz kraj plasował się na średniej pozycji z produkcją poniżej miliona ton drobiu i eksportem na poziomie 131 tys. ton. - mówił Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej. - Obecnie jesteśmy liderem branży drobiarskiej w Unii Europejskiej. Na koniec ubiegłego roku odnotowaliśmy wzrost produkcji o 10 proc. w stosunku do 2014 r., osiągając rekordowy wynik w tym zakresie na poziomie 2 159 tysięcy ton, z czego 909 tysięcy ton drobiu (mięso i przetwory), czyli 42 proc. tej produkcji, trafiło na zagraniczne rynki. Możemy śmiało powiedzieć, że co drugi kurczak czy indyk produkowany w Polsce trafia na zagraniczny rynek. Duży wpływ na to ma jakość oferowanego przez nas mięsa, które jest smaczne i przede wszystkim bezpieczne, gdyż odpowiada najwyższym standardom i wszelkim normom prawnym. W związku z tym przewidujemy,
że w najbliższym czasie tendencja wzrostowa sektora drobiarskiego utrzyma się na podobnym, a może nawet wyższym poziomie chociażby ze względu na prognozy wzrostu popytu. Obecnie na świecie żyje 7 mld ludzi do roku 2050 będzie ich 9,5 mld. - wyliczał Łukasz Dominiak.

Sektor drobiarski na świecie

O tym jak wygląda sytuacja sektora drobiarskiego na świecie opowiedział szef światowej organizacji drobiarskiej IPC James H. Sumner. - W ujęciu światowym obserwujmy szybszy przyrost produkcji mięsa drobiowego w porównaniu do mięsa czerwonego. Niewątpliwie wpływ na to ma fakt, iż produkcja drobiu jest jednocześnie najbardziej przyjaznym środowisku i najbardziej opłacalnym sposobem pozyskiwania zwierzęcego białka - tłumaczył James H. Sumner. - W ciągu ostatnich dwóch dekad globalny popyt na mięso kurcząt wzrósł o średnio 3,7 proc. Spodziewamy się, że w przeciągu kolejnych 10 lat może on wzrosnąć nawet o 30 proc - dodał.

Promocja mięsa drobiowego

Prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski zwrócił uwagę na istotę działań promocyjnych prowadzonych obecnie na rynku rolno-spożywczym_ . - _Nasza żywność jest z każdym rokiem chętniej wybierana przez odbiorców na całym świecie. Jesteśmy liderem w wielu obszarach. Najwyższy czas, aby zebrać te wartości i skupić się w większym stopniu na budowie rozpoznawalnej marki polskich produktów. Wówczas wybór będzie bazował na trwałym wizerunku funkcjonującym wśród społeczeństw podobnie, jak ma to miejsce w przypadku żywności z Francji czy Włoch - stwierdził Łukasz Hołubowski.

W 2016 roku Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza obchodzi jubileusz 25-lecia działalności. W ramach obchodów jubileuszu zaplanowano serię spotkań odnoszących się swoją tematyką do pełnego cyklu produkcji drobiarskiej „od pola do stołu”. Podczas konferencji omawiane są najważniejsze osiągnięcia branży drobiarskiej oraz analizowane kluczowe aspekty łańcucha dostaw drobiu od momentu rozpoczęcia hodowli, aż po sprzedaż gotowych produktów. Eksperci i prelegenci dyskutują o kierunkach rozwoju i przyszłości sektora, zarówno w Polsce jak i na świecie.

Pierwsze spotkanie w formie Konferencji i Uroczystej Gali inaugurującej Rok 25-lecia pt. "Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań" odbyło się w dniach 6-7 kwietnia 2016 r. w Poznaniu. Wydarzenie skierowane zostało do uczestników łańcucha dostaw związanych z produkcją żywca drobiowego oraz do podmiotów wspierających. Ostatnie Seminarium wraz z Galą, wieńczące Rok 25-lecia zaplanowano na IV kwartał 2016 r. Tematyka tej konferencji obejmie procesy związane z produkcją i dystrybucją mięsa drobiowego i jego przetworów.

| Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza - wiodąca organizacja sektora drobiarskiego w Polsce |
| --- |
| Działa nieprzerwanie od 25 lat i zrzesza blisko 70 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70 proc. udziału w rynku krajowym oraz około 90 proc. udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim. Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych. Ponadto na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i
rejestrów mieszańców drobiu. |

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)