Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Polskie jabłka w Kanadzie

0
Podziel się:

Najlepszej jakości spożywcze i rolne produkty dostępne są dla konsumentów na rynku kanadyjskim, a niedawno oferta została również poszerzona o jabłka -...

Polskie jabłka w Kanadzie

Najlepszej jakości spożywcze i rolne produkty dostępne są dla konsumentów na rynku kanadyjskim, a niedawno oferta została również poszerzona o jabłka - poinformowała wiceminister Katarzyna Kacperczyk w trakcie wizyty w siedzibie jednej z największych firm dystrybucji żywności Omega Food Importers, która polskie jabłka wprowadziła do Kanady.
Agencja ds. Inspekcji Żywności (CFIA) w Kanadzie zezwoliła na import jabłek z Polski 23 października 2014 roku. Eksporterzy Polscy oraz Kanadyjscy importerzy przy wsparciu polskich dyplomatycznych placówek w Kanadzie podjęli starania o wprowadzenie jabłek polskich na kanadyjski rynek już w 2012 roku. Działania w sierpniu tego roku wyraźnie przyspieszyły po wprowadzeniu przez Rosję embarga na import żywności. Polskie jabłka dzisiaj są dostępne dla konsumentów kanadyjskich. Decyzja o otwarciu kanadyjskiego rynku na polskie jabłka otwiera nowe możliwości do współpracy kanadyjsko - polskiej.
Wiceszefowa dyplomacji polskiej odwiedziła w Toronto zakłady największego importera polskiej żywności do Kanady Omega Food Importers oraz jeden z supermarketów, w którym Kanadyjczycy kupić mogą polskie produkty. Podczas wizyty w Kanadzie towarzyszą jej przedstawiciele polskich spółek i przedsiębiorstw.
Wiceminister Kacperczyk przebywała w Kanadzie z trzydniową wizytą (od 3 do 5 grudnia). W tym czasie odwiedziła Montreal, Toronto i Ottawę. Uczestniczyła również w forach poświęconych kanadyjsko - polskiej współpracy w sektorze rolno-spożywczym i budowlanym, spotkała się również z przedstawicielami instytucji rządowych w sprawach energetycznej współpracy, szans eksportowych oraz przepływu pracowników, oraz odwiedza Uniwersytet w Ryerson i Toronto.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)