Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Jakub Ceglarz
|

Rekordowa produkcja cukru w Polsce. Tak dobrze dawno nie było

15
Podziel się:

Wysokie ceny cukru na rynkach poprawiły sytuację polskiego przemysłu cukrowniczego. W 2016 r. przychody ze sprzedaży cukru wyniosły 5,5 mld zł. To o 700 mln zł więcej niż w 2015 r. Prognozy wskazują, że w tym roku polskie firmy wyprodukują więcej cukru niż potrzeba. A to oznacza wzrost eksportu.

Rekordowa produkcja cukru w Polsce. Tak dobrze dawno nie było
(david pacey/flickr (CC BY 2.0))

Zysk netto branży za ubiegły rok wyniósł 955 mln zł, wobec 280 mln zł przed rokiem - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Według eksperta Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Piotra Szajnera, duży wpływ na poprawę zysku koncernów miały także niskie ceny skupu buraków cukrowych. Według danych GUS, średnia cena skupu wyniosła 116,6 zł/tonę i była o 2,4 proc. niższa niż przed rokiem.

Relatywnie drogi jest cukier na rynku krajowym. W lutym br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,61 zł/kg i była taka sama jak przed miesiącem, ale o 16 proc. wyższa niż przed rokiem.

Za cukier paczkowany w lutym trzeba było zapłacić średnio 2,74 zł/kg tj. o ponad 10 proc. więcej niż przed rokiem. W handlu detalicznym cukier średnio kosztował 3,18 zł/kg czyli o ponad 23 proc. więcej niż rok wcześniej.

Według portalu dlahandlu.pl, w kwietniu konsumenci za cukier paczkowany kupowany w sieciach handlowych płacili od 2,89 do 4,45 zł za kg, średnio jego cena wyniosła 3,14 zł/kg.

W pierwszych miesiącach tego roku światowe ceny kształtowały się na poziomie 550 dolarów za tonę, a cukru surowego - 450 dol/tonę. Analitycy przewidują, że relatywnie wysokie ceny cukru na świecie będą utrzymywały się do końca 2017 r.

Od października br. zniesione zostanie limitowanie produkcji cukru w Unii Europejskiej. W związku z tym rolnicy zwiększyli uprawę buraków cukrowych, w tym roku powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wzrosła do ok. 220 tys. ha, wobec 205,6 tys. ha w sezonie poprzednim.

- Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma dobra koniunktura na światowym i krajowym rynku cukru. Jeżeli średni plon wyniesie ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton, to produkcja cukru może wzrosnąć do 2,1-2,2 mln ton - zaznacza Szajner.

Produkcja cukru w Polsce będzie większa od zapotrzebowania krajowego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. Nadwyżka może być przeznaczona na eksport.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(15)
Wachnicki Jar...
7 lat temu
Cukier planuje fakty w przemyśle
Hj
7 lat temu
Na wóde za 500+ potrzeba.
szaleństwo
7 lat temu
Z czego się cieszyć? Cukier to trucizna i najgorszy narkotyk... Nie używam białej mąki ani cukru i przestałem chorować. Wcześniej ciągle coś mi było. Już z 10 lat moja noga nie postała w gabinecie lekarskim... Waga sama spadła. Nie byłem otyły. Bmi było w normie, ale teraz przez skórę widać mięśnie ;d
Wacio
7 lat temu
No nie może się tyle dobra narodowego marnować. Misiewicz się nudzi, trzeba powołać spółkę Polski Cukier. Bo wiadomo taki niezarządzany wprawną ręką gospodarza cukier to czyste marnotrawstwo.
df
7 lat temu
Od 1976 r, czyli od samego środka "gierkowskiego raju" aż do końca komuny, cukier był na kartki, mimo że w 1989 r. , czyli w chwili upadku PRL, w Polsce było 78 cukrowni. Taki to ten PRL był kraj dobrobytu. Całe szczęście, że bolszewia sczezła.