Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Produkcja cydru w Polsce. Na to stawia Palikot i obiecuje rolnikom kokosy

0
Podziel się:

- Opłaca się dzisiaj rolnikom myśleć o własnych cydrowniach - zapewnia polityk.

Produkcja cydru w Polsce. Na to stawia Palikot i obiecuje rolnikom kokosy
(Jan GRACZYNSKI/ EastNews)

Wspieranie produkcji cydru - napoju alkoholowego z jabłek - zadeklarował lider listy Zjednoczonej Lewicy w okręgu lubelskim Janusz Palikot. To szansa dużych zarobków dla polskich rolników - podkreślił.

- Jeżeli my teraz umiejętnie postąpimy z rozwojem cydru w Polsce, to doprowadzimy do tego, że w tej kategorii będziemy najlepsi na świecie, a nasi rolnicy naprawdę będą zarabiali - powiedział Palikot w sobotę na konferencji prasowej w Lublinie.

- To jest jedyny sposób na podniesienie wynagrodzeń w Polsce, żadne cuda z podatkami, likwidacją składki ZUS czy NFZ nic nie dadzą, podzielą tylko to, co w tej chwili wytwarzamy, w oparciu o obecne technologie. Jeśli chcemy, żeby ludzie, zwłaszcza rolnicy, zarabiali w Polsce więcej, musimy ich skierować do nowych segmentów, takich jak produkcja cydru - zaznaczył.

Palikot przekonywał, że w Polsce, gdzie uprawia się dużo jabłek wysokiej jakości, można zbudować kulturę cydru analogiczną do kultury winiarskiej we Francji. Według jego obliczeń produkcja cydru daje pięciokrotnie większy zysk rolnikom niż sprzedaż nieprzetworzonych jabłek. - Opłaca się dzisiaj rolnikom myśleć o własnych cydrowniach - zapewnił.

- Polacy mogą produkować najlepszy cydr na świecie, bo mamy najlepsze na świecie jabłka. Tylko w Polsce jest taka rozmaitość jabłek - antonówki, kosztele, renety - my możemy w świecie cydru zbudować to, co Francuzi zbudowali w świecie wina, przejmując rożne rozwiązania z branży winiarskiej - powiedział Palikot.

Aby rozwój produkcji cydru w małych wytwórniach był możliwy - podkreślił Palikot - trzeba wprowadzić ustawową definicję tego napoju, która zagwarantuje, że będzie mógł on być wytwarzany wyłącznie z soku ze świeżych jabłek, a wykluczy jego produkcję z koncentratów czy "jabłkopodobnych komponentów". - Jeśli przed tym nie ochronimy naszego rynku, to cydr podzieli los branży piwnej. W Polsce nastąpił trzykrotny wzrost konsumpcji piwa i spadek produkcji chmielu - argumentował Palikot.

Trzeba też - dodał - wprowadzić zakaz reklamy cydru, do czasu ustawowego uregulowania definicji tego napoju, aby konsumenci "nie nauczyli się napojów udających cydr", wytwarzanych przez wielkie koncerny.

- Zobowiązuję się, jako poseł lubelski, działać na rzecz tych wszystkich ułatwień, które będą sprzyjały jakościowej produkcji naturalnego cydru w Polsce - oświadczył.

Palikot spotkał się z dziennikarzami na rynku Starego Miasta w Lublinie podczas Święta Młodego Cydru. Święto - zorganizowane przez Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru - ma na celu promocję tego napoju. Lubelszczyzna jest w czołówce krajowej produkcji jabłek. W 2014 r. sadownicy z tego regionu zebrali 561,3 tys. ton tych owoców, co stanowiło 15,5 proc. krajowej produkcji.

Zobacz też: * *Statistica: Co pije Polak? Coraz więcej whiskey i cydru. Wódka jest w odwrocie

wiadomości
gospodarka
najważniejsze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)