Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Przepisy o dopłatach do prywatnego przechowywania wieprzowiny zatwierdzone

0
Podziel się:

KE zatwierdziła formalnie przepisy w sprawie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowego mięsa. W piątek opublikowane one zostały w dzienniku urzędowym KE,...

Przepisy o dopłatach do prywatnego przechowywania wieprzowiny zatwierdzone

KE zatwierdziła formalnie przepisy w sprawie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowego mięsa. W piątek opublikowane one zostały w dzienniku urzędowym KE, natomiast w poniedziałek wchodzą w życie.
W zależności od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania dopłaty wynosić mają od 210 do 305 euro za tonę. KE wsparcie na przechowywanie przewidziała na okres od trzech do pięciu miesięcy.
Zmniejszyć ma to czasowo dostawy na rynek oraz podnieść ceny wieprzowiny. KE w piątkowym komunikacie przypomniała, że sektor znajduje się pod presją po tym, jak w życie wszedł zakaz importu wieprzowiny unijnej do Rosji. Moskwa podjęła decyzję taką po wykryciu w Polsce i na Litwie przypadków Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) z początkiem 2014 roku.
Jak wyliczyła KE cena trzody chlewnej jest o 20% niższa niż średnia z 5 ostatnich lat. Również niższe są marże od historycznej średniej (o 15%) przez co duża ilość producentów i rolników, którzy odnotowują straty od wielu miesięcy, stanęło w obliczu poważnych problemów z finansową płynnością.
Mechanizm dopłat do przechowywania został już zastosowany dla producentów serów, którzy poprzez wydłużenie okresu magazynowania mieli więcej czasu na szukanie innych rynków zbytu po zamknięciu rosyjskiego rynku.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)