Podstawowe różnice
Rolnictwo konwencjonalne stawia na dużą wydajność i w tym celu stosuje przemysłowe środki produkcji (np. pestycydy) na skalę masową. W rolnictwie ekologicznym sztuczne nawozy są zakazane, cały proces produkcji żywności musi przebiegać zgodnie z zasadami ochrony środowiska. Po środku jest rolnictwo integrowane, które nie rezygnuje z przemysłowych środków produkcji, ale stosuje je w sposób umiarkowany, starając się połączyć efektywność z zasadami ekologii. Z punktu widzenia konsumenta wybór jest jednoznaczny - na rynku powinna dominować żywność ekologiczna, wolna od chemikaliów i zanieczyszczeń. Producenci żywności na to zagadnienie patrzą inaczej. Dla nich liczą się koszty związane z prowadzeniem gospodarstwa rolnego i ryzyko wahania plonów, a pod tym względem rolnictwo konwencjonalne wypada lepiej.
Wydajność a dochód
Restrykcyjne zasady rolnictwa ekologicznego nie pozostają bez wpływu na wydajność. Uprawy ekologiczne dają plon nawet o połowę mniejszy niż uprawy konwencjonalne, tyle że "zielone" zboże czy warzywa kosztują dwa, trzy razy więcej. W ogólnym rozrachunku, pomimo niskich plonów, gospodarstwo ekologiczne może okazać się bardziej dochodowe. Ale nie wszędzie. Prowadzenie gospodarstwa rolnego przynosi zyski w tych krajach, gdzie stosowane są wysokie dopłaty do upraw ekologicznych, na przykład w Niemczech i Austrii. Innymi słowy, na rozwój rolnictwa ekologicznego składają się podatnicy, a im mniejsze wsparcie z budżetu państwa, tym wolniejszy rozwój rolnictwa ekologicznego. Sami konsumenci, gdy przychodzi im płacić za żywność w sklepie, skłaniają się raczej w stronę tańszych produktów konwencjonalnych.
Czy zatem rolnictwo ekologiczne, pozbawione dopłat, umrze śmiercią naturalną? Rolnictwa konwencjonalnego nie da się zlikwidować z dnia na dzień, dużo rozsądniejsze wydaje się przestawienie na rolnictwo integrowane, opierające się na nowoczesnych kombajnach rolniczych ,oferowanych na przykład przez pol-agra.pl i bardziej przyjaznej naturze infrastrukturze. Taki system nie stanowi poważnego zagrożenia dla środowiska naturalnego i zdaje się godzić oczekiwania obu stron. Rolnictwo ekologiczne będzie zapewniać produkty dla coraz większej grupy odbiorców, ale nieprędko wyprze z rynku konwencjonalne odpowiedniki.