Notowania

polska żywność
07.10.2015 16:29

Rolnik zarabia najmniej. Polska żywność potrzebuje marki

Czołowy producent drobiu, jaj, malin, jabłek i pieczarek. Dodatkowo, oferent dobrej jakości produktów po przystępnej cenie. To krótka charakterystyka polskiego sektora rolno-spożywczego. Na tym biznesie najmniej zarabia jednak pierwsze jego ogniwo - rolnik.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Nruboc/Dreamstime)

Wiceprezes Zarządu Grupy Azoty „PUŁAWY” Zenon Pokojski wskazuje, że dzisiejszy rolnik musi nie tylko produkować. Powinien być także dobrym menedżerem: zwracać uwagę na markę, opakowanie i sposób podania swojego wyrobu. Dodatkowych zysków powinien też szukać w kolejnych etapach przetwarzania swojego produktu. Im bliżej ostatecznego odbiorcy, tym większy profit - zauważa Pokojski.

Promocję najwyższej jakości artykułów wspiera system oznaczeń produktów regionalnych i lokalnych obowiązujący w całej Unii Europejskiej. W Polsce koordynuje go Agencja Rynku Rolnego. Jej wiceprezes, Lucjan Zwolak zawiadamia, że korzyści czerpią z niego zarówno producenci jak i konsumenci.

Producent ma możliwość uzyskania wyższych marż handlowych za swoje wyroby, a konsument ma pewność, iż są one wytworzone ze składników najwyższej jakości z zachowaniem lokalnej receptury.

Polska zarejestrowała dotychczas w europejskim systemie jedynie 37 artykułów z różnymi rodzajami znaków. W sumie we Wspólnocie jest ich ponad 1200.

Tagi: polska żywność, wiadomości, gospodarka, gospodarka polska, najważniejsze, promowane, wiadomości rolnicze
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz