Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Soja ekstrudowana zyskuje na popularności

0
Podziel się:

Nasiona ekstrudowane soi coraz częściej stają się jednym ze składników mieszanek paszowych zwierząt. Bierze się to z konkurencyjnej ceny zakupu oraz dobrej...

Soja ekstrudowana zyskuje na popularności

Nasiona ekstrudowane soi coraz częściej stają się jednym ze składników mieszanek paszowych zwierząt. Bierze się to z konkurencyjnej ceny zakupu oraz dobrej jakości.
Nasiona surowe soi nie nadają się praktycznie do stosowania w paszach dla zwierząt monogastrycznych. Sposobów podnoszenia wartości pokarmowej tego surowca jest kilka, a jednym z nich jest poddanie go ekstruzji. To rodzaj obróbki, który polega na poddaniu surowca działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia, w specjalnie przystosowanych do tego prasach. W kraju stopniowo pojawiają się firmy paszowe które zajmują się przetwórstwem soi z polskich zbiorów, lub importowanej z innych krajów.
Ekstrudowana soja zawiera w swoim składzie przeciętnie 35% białka oraz 18% tłuszczu. Soja poddana obróbce wpływa na poprawę strawności białka, redukcję związków szkodliwych anty odżywczych jak również gwarantuje czystość mikrobiologiczną produktu. Dopuszczalne udziały tego komponentu dla loch karmiących i tuczników to 15% a dla prosiąt wynosi 12%. Ze względu na wysoką wartość energetyczną, lochy prośne otrzymywać mogą w paszy maksymalnie 3% tego produktu. Cena za tonę soi ekstrudowanej to ok. 1900 zł.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)