Notowania

promowane
22.09.2014 06:19

Tania pasza dla loch i tuczników

Duże koszty suszenia ziarna kukurydzy, powodują że coraz bardziej popularne staje się jego zakiszanie. Jedną z wielu form przygotowania kiszonki z kukurydzy...

Podziel się
Dodaj komentarz

Duże koszty suszenia ziarna kukurydzy, powodują że coraz bardziej popularne staje się jego zakiszanie. Jedną z wielu form przygotowania kiszonki z kukurydzy jest CCM, zakiszanie ziarna wraz z osadkami. Zadowalające plony, i niezbyt wysokie glebowe wymagania, to czynniki, którym powierzchnia upraw kukurydzy w kraju systematycznie wzrasta. Dodatkowo, na wzrost areału jej upraw, stałe wpływa doskonalenie odmian, dzięki czemu są one coraz lepiej dostosowane do naszego klimatu.

Kukurydzę uprawianą na ziarno, wykorzystuje się częściowo jako substrat do produkcji (bioetanolu), ale znaczna część zbioru wykorzystywana jest do żywienia zwierząt. Minusem zasadniczym uprawy kukurydzy na ziarno, to konieczność jej dosuszania. Wiąże to się z dużymi kosztami. Dlatego większość rolników, uprawiających kukurydzę z przeznaczeniem na paszę, decyduje się na zakiszanie ziarna, oraz przygotowanie kiszonek typu CCM czyli: corn-cob-mix.

Wyróżniamy 3 typy kiszonki CCM: CCM-I, CCM-II oraz CCM-III. CCM-I, jest to kiszonka w której skład wchodzi rozdrobnione ziarno kukurydzy, razem z częścią rdzeni. CCM-II, jest to odkoszulkowane, zakiszone, rozdrobnione kolby kukurydzy. Z kolei CCM-III (nazywane również LKS), to kiszonka złożona z rozdrobnionych kolb kukurydzy, razem z koszulkami. Technologia produkowania kiszonki decyduje o jej przydatności w żywieniu świń. Ze względu na dużą zawartość włókna, w żywieniu trzody nie stosujemy CCM-II oraz CCM-III. CCM-I, może być cennym składnikiem diety świń.

Dobrze przygotowany CCM-I, zawierać powinien od 50 do 60% suchej masy oraz nie więcej niż 6% włókna. W praktyce, kukurydzę z przeznaczeniem na CCM, zbiera się w fazie dojrzałości woskowej nasion. W zależności od wilgotności oraz zawartości rdzeni kilogram CCM-I, zawiera 6,5 - 7,5 MJ energii metabolicznej. Za to jest ubogi w białko, oraz większość aminokwasów egzogennych. Dlatego też w żywieniu trzody chlewnej, CCM, uzupełnić należy za pomocą treściwej mieszanki.

CCM-I, to pasza szczególnie dobrze wykorzystywana przez lochy. Długi przewód pokarmowy macior, gdzie zasiedlają mikroorganizmy, rozkładające częściowo włókno. Również wysoki udział włókna w paszy przeciwdziała zaparciom, a w połączeniu z niewielkim pH kiszonki, ogranicza ryzyko wystąpienia zespołu MMA. Szacuje się, że dzienne pobranie CCM przez lochy, sięgać powinno około 6kg. Kiszonkę stosować można także w żywieniu tuczników. Zawartość włókna, <6% nie ma negatywnego wpływu na wyniki tuczu. Jedynie należy pamiętać, o konieczności uzupełnienia białka, za pomocą paszy treściwej. Jeden tucznik dziennie może spożyć do 4kg kiszonki.

CCM, nie nadaje się do stosowania w żywieniu młodych zwierząt. Decyduje o tym większa ilość włókna w paszy, przekraczająca ich pokarmowe potrzeby. W żywieniu prosiąt oraz warchlaków dobrze sprawdzi się natomiast kiszone ziarno kukurydzy.CCM, to dobry sposób na produkcję taniej paszy. W Polsce niestety jej stosowanie nie jest aż tak popularne jak w innych krajach. Tucz przy udziale CCM można często spotkać w USA, a w Austrii, ponad 90% tuczników żywionych jest przy udziale właśnie tej paszy. Warto więc może przenieść żywienie CCM-em na krajowy grunt.

Tagi: promowane, wiadomości rolnicze
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz