Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Trójkąt Weimarski o rosyjskim embargu

0
Podziel się:

W reakcji na rosyjskie embargo Komisja Europejska wygospodarowała 125 milionów euro na pomoc unijnym rolnikom.

Trójkąt Weimarski o rosyjskim embargu
(epp group/Flickr)

Ministrowie rolnictwa Polski, Niemiec i Francji będą rozmawiać o skutkach wprowadzenia przez Rosję embarga na żywność z Unii Europejskiej. Szefowie resortów rolnictwa spotkają się po południu w Bonn.

W reakcji na rosyjskie embargo Komisja Europejska wygospodarowała 125 milionów euro na pomoc unijnym rolnikom. Minister rolnictwa Marek Sawicki przekonuje jednak, że to za mało i zapowiada walkę o większe pieniądze.

Minister chce, żeby Komisja uruchomiła na ten cel środki z rezerwy kryzysowej. I m.in tej sprawy będą dotyczyć dzisiejsze rozmowy polskiego ministra z szefami resortów rolnictwa Francji i Niemiec.

Spotkanie rolniczego Trójkąta Weimarskiego będzie okazją do wypracowania stanowiska na piątkowe rozmowy w Brukseli, gdzie pojawią się wszyscy unijni ministrowie rolnictwa.

Rosyjskie embargo na żywność daje się we znaki także niemieckim rolnikom - głównie producentom jabłek i kapusty. Niemieccy eksperci nie spodziewają się jednak poważnych turbulencji na ich rynku.

Czytaj więcej w Money.pl
Apel ministra w sprawie rosyjskiego embarga Marek Sawicki zaapelował do rolników, aby zgłaszali do Agencji Rynku Rolnego chęć wycofania z rynku owoców i warzyw objętych rosyjskim embargiem.
Rosyjskie embargo na żywność. Gdzie trafią polskie produkty? Ministerstwo Rolnictwa poinformowało o propozycji, której wdrażanie może się rozpocząć już w poniedziałek.
Rosyjskie embargo. Jak radzą sobie Włosi? 200 milionów euro, czyli prawie 900 milionów złoty. Na tyle Włosi szacują straty, jakie ich rolnictwo poniesie w tym roku z powodu rosyjskiego embarga.
Embargo na importowane trunki na bankiety? Rosyjskie embargo na zachodnie produkty może zmusić rosyjskich urzędników do zmiany przyzwyczajeń.
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)