Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Wymienniki ciepła do wstępnego schładzanie mleka

0
Podziel się:

Podczas stosowania wymienników ciepła dokonać możemy sporych oszczędności w procesie schładzania mleka.

Wymienniki ciepła do wstępnego schładzanie mleka

System tradycyjny schładzania mleka wymaga sporych nakładów energii, a przy tym marnowana jest energia cieplna zawarta w mleku, co powoduje podwójną stratę.
Wyposażenie układu chłodzenia mleka w wymiennik ciepła (płytowy, rurowy), pozwala obniżyć częściowo temperaturę mleka przyspieszając dzięki temu proces dalszego chłodzenia. Mleko udojone za pomocą pompy tłoczone jest przez zespół cienkich rur lub płyt, które mają kontakt z przepływającym czynnikiem chłodzącym w przeciwnym kierunku który odbiera cieplną energię z mleka.
W ten sposób wstępnie schłodzone mleko opuszcza wymiennik ciepła i trafia do komory zbiornika i tam ulega dalszemu chłodzeniu, natomiast woda podgrzana może zostać skierowana do systemu pojenia bydła.
Dzięki wymiennikowi ciepła do komory chłodniczej trafia już mleko schłodzone o temperaturze od 15 do 20 °C w zależności od zastosowanego systemu. Różnica między mlekiem świeżo udojonym, a wstępnie schłodzonym sięgać może nawet kilkunastu stopni. Pozwoli to na szybsze schłodzenie mleka do docelowej temperatury wynoszącej ok. (4 - 6 °C).
Skrócenie okresu schładzania mleka w dużym stopniu pozwala ograniczyć zużycie energii elektrycznej. Dodatkowo, krótszy czas chłodzenia w mniejszym stopniu obciąża chłodnicze urządzenia, dzięki czemu wydłuża się znacznie ich żywotność.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)