Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Wyprawa elbląskiej firmy PSH do Kambodży. Będą szukać nowych smaków dań ze ślimaków

0
Podziel się:

Prawie trzy tygodnie spędzą w Kambodży przedstawiciele elbląskiej spółki Polish Snail Holding. Będą tam szukać nowych smaków dań z mięsa ślimaka. Celem jest...

Wyprawa elbląskiej firmy PSH do Kambodży. Będą szukać nowych smaków dań ze ślimaków

Prawie trzy tygodnie spędzą w Kambodży przedstawiciele elbląskiej spółki Polish Snail Holding. Będą tam szukać nowych smaków dań z mięsa ślimaka. Celem jest także sondowanie tamtejszego rynku hodowców ślimaków. Może to zaowocować działaniami handlowymi elbląskiej spółki w Kambodży..

Kambodża to kraj, w którym dużą rolę w codziennej diecie odgrywa właśnie mięso ślimaków. Pod tym względem tej kraj więc przypomina nieco Francję, aczkolwiek kambodżańskie potrawy z tego mięsa przesiąknięte są filozofią azjatyckiej kuchni, co bardzo interesuje właścicieli elbląskiej spółki Polish Snail Holding.

Dlatego przedstawiciele Polish Snail Holding organizują we wrześniu br. misję handlowo-gospodarczą do Kambodży. PSH to bowiem lider w przemysłowej hodowli ślimaków w Polsce i Europie. Firma dostarcza także do odbiorców hurtowych i detalicznych gotowe produkty spożywcze z mięsa ślimaków w puszkach. Spółka cały czas szuka nowych rozwiązań dla swoich produktów i działalności.

- Przygotowując nową serię gotowych dań z mięsa ślimaków, szukamy inspiracji w krajach azjatyckich, aby następnie te dania wprowadzić na rynek europejski. W Europie kuchnia azjatycka jest bardzo popularna, natomiast jej odmiana z Kambodży jest mniej znana, a to błąd - mówi Paweł Piwowarski z firmy Polish Snail Holding. - Dlatego właśnie w Kambodży, gdzie królują rozmaite potrawy z mięsa ślimaków, będziemy szukali inspiracji dla nowych smaków. Będziemy tam około trzech tygodni. To wystarczy, aby dokładnie poznać te potrawy, przepisy ich wykonania, receptury i składniki. Tak zebrany materiał będzie stanowił podstawę do opracowania gotowych dań opartych na mięsie naszych ślimaków oraz przepisów kuchni khmerskiej.

Potrawy kuchni khmerskiej w Kambodży charakteryzują się wyrazistością, są aromatyczne i kolorowe, jednak nie przesadnie ostre, bardziej odpowiadające europejskiemu podniebieniu niż np. kuchnia tajska.

Elbląska firma penetruje również rynek hodowców ślimaków w tym azjatyckim kraju.

- Tam bardzo wiele osób zajmuje się zbieraniem czy hodowlą ślimaków. Chcemy na miejscu sprawdzić, czy będzie możliwość wprowadzenia tam naszej sprawdzonej już technologii hodowli tych zwierząt, którą wypracowaliśmy przez kilkanaście lat naszej działalności w tej branży na całym świecie - dodaje Paweł Piwowarski. - Jeśli nawiążemy tam kontakty handlowe, zaczniemy kooperować z hodowcami ślimaków również z Kambodży.

Polish Snail Holding - jedyna firma w Polsce skupująca ślimaki od hodowców, przetwarzające je na produkty które są rzeczywiście dostępne w sklepach i sieciach handlowych. Produkty PSH na terenie Polski można znaleźć w sieciach handlowych: E. Leclerc, Piotr i Paweł, sieci Makro, sieci Selgros Cash&Carry, sieci Sano.

Więcej informacji: www.polishsnailholding.com

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)