Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Zakładom mięsnym grozi bankructwo

0
Podziel się:

Przyczyną taką są rekordowo niskie pogłowie tuczników, w Polsce jest ich około 13, 5 mln sztuk, a z roku na rok ich liczba spada. W lipcu ubiegłego roku,...

Zakładom mięsnym grozi bankructwo

Przyczyną taką są rekordowo niskie pogłowie tuczników, w Polsce jest ich około 13, 5 mln sztuk, a z roku na rok ich liczba spada. W lipcu ubiegłego roku, pogłowie świń obniżyło się o ponad 9 procent, w porównaniu do 2010 roku.
Mniejsza liczba tuczników sprawia, że rosną ceny skupu. Wyższe ceny tuczników sprawiają, że klienci zaczynają korzystać z tańszych odpowiedników.
Eksperci Instytutu Ekonomiki i Rolnictwa Gospodarki Żywnościowej przewidują, iż taka sytuacja przełoży się na wyższe ceny wieprzowiny w sklepach.
Półtusze rok temu kosztowały prawie o 45 procent mniej, niż obecnie.
Największe szanse na przetrwanie kryzysu mają duże zakłady mięsne.
Nie oznacza to oczywiście, że wszystkie małe zakłady mięsne upadną. Najczęściej niewielkie zakłady mięsne sprzedają mięso, na rynku lokalnym. Wiele małych zakładów mięsnych odnotowuje wzrost sprzedaży mięsa, w porównaniu do poprzedniego roku.

promowane
wiadomości rolnicze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)