Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
promowane
23.01.2012 11:29

Zakładom mięsnym grozi bankructwo

Przyczyną taką są rekordowo niskie pogłowie tuczników, w Polsce jest ich około 13, 5 mln sztuk, a z roku na rok ich liczba spada. W lipcu ubiegłego roku,...

Podziel się
Dodaj komentarz

Przyczyną taką są rekordowo niskie pogłowie tuczników, w Polsce jest ich około 13, 5 mln sztuk, a z roku na rok ich liczba spada. W lipcu ubiegłego roku, pogłowie świń obniżyło się o ponad 9 procent, w porównaniu do 2010 roku.
Mniejsza liczba tuczników sprawia, że rosną ceny skupu. Wyższe ceny tuczników sprawiają, że klienci zaczynają korzystać z tańszych odpowiedników.
Eksperci Instytutu Ekonomiki i Rolnictwa Gospodarki Żywnościowej przewidują, iż taka sytuacja przełoży się na wyższe ceny wieprzowiny w sklepach.
Półtusze rok temu kosztowały prawie o 45 procent mniej, niż obecnie.
Największe szanse na przetrwanie kryzysu mają duże zakłady mięsne.
Nie oznacza to oczywiście, że wszystkie małe zakłady mięsne upadną. Najczęściej niewielkie zakłady mięsne sprzedają mięso, na rynku lokalnym. Wiele małych zakładów mięsnych odnotowuje wzrost sprzedaży mięsa, w porównaniu do poprzedniego roku.

Tagi: promowane, wiadomości rolnicze
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz