- grochu,
- fasoli,
- rzodkiewki.
Największe podejrzenie pada jednak na kiełki fasoli.
Kiełki były już kilka lat temu przyczyną groźnej epidemii.
Laboratoria niemieckie prowadzą badania i określają z dużym prawdopodobieństwiem, że winne zakażeniom, groźną bakterią EHEC. Takie informacje przekazało Ministersto Rolnictwa Dolnej Saksonii.
Rzecznik resortu Gert Hahne powiadomiła agencje prasową, prawdopodobnym źródłem zakazenia tą bardzo groźną bakterią są kiełki fasoli.
NIe sprecyzowano jednak gdzie , w którym kraju Unii Europejskiej zostały one wyhodowane.
Należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze miksów sałat, w sklepach czy restauracjach i unikać wyboru sałatek zawierających właśnie kiełki.
W Europie w wyniku zakażenia bakterią EHEC zmarły już 22 osoby, a zakażeń bakterią stwierdzono już u 1605 osób.
Najwięcej nowych przypadków stwierdzono właśnie w Niemczech ok. 323 stwierdzone zakażenia bakterią EHEC, kolejne przypadki stwierdzono w Danii i Wielkiej Brytanii.
Niemieckie służby sanitarne zapowiedziały konferencję prasową na niedzielę wieczór, na której przdstawią prawdopodobnie źródło pochodzenia feralnych kiełków.