Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Polska wieprzowina ma szanse w Japonii

0
Podziel się:

Japonia, podobnie jak Chiny czy Korea Południowa, nałożyła embargo na polską wieprzowinę z uwagi na wykrycie w naszym kraju Afrykańskiego Pomoru Świń.

Polska wieprzowina ma szanse w Japonii
(Bartosz Krupa/East News)

Powrót polskiej wieprzowiny do Japonii to długi, lecz korzystny proces - oceniają przedstawiciele branży. O możliwości wysyłki mięsa na Daleki Wschód coraz częściej informuje ministerstwo rolnictwa.

Choć oficjalnego przyzwolenia jeszcze nie ma, może się to zmienić w ciągu najbliższych tygodni. Pod koniec miesiąca doszło bowiem do owocnych rozmów między obiema stronami.

_ Zielone światło _ z Tokio formalnie niczego nie zmieni - zauważa prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński. Jego zdaniem za nim muszą iść konkretne działania.

_ - Po przedstawicielach rządu, negocjacje muszą rozpocząć eksporterzy, producenci i handlowi pośrednicy. Istotne będzie ustalenie początkowej ceny, ta może nie być wysoka _ - dodaje Choiński.

Nasze wyroby są bardzo dobrej jakości, ale kontrahentów z Azji trzeba o tym przekonywać na nowo.

O tym, że w całej sprawie bardzo ważny jest czas, przekonuje Piotr Ziemann ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Z uwagi na eksportowe obostrzenia, w polskich zakładach chłodzi się wiele ton mięsa. Za to trzeba płacić - około kilka groszy dziennie za każdy kilogram.

- _ Zniesienie handlowych obostrzeń i wznowienie współpracy z Japonią byłoby więc bardzo na rękę _ - dodaje Ziemann.

Ze względu na nadwyżki, w ubiegłym miesiącu, resort rolnictwa poinformował, że w Polsce będzie możliwa dopłata do przechowalnictwa wieprzowiny - nawet ponad 300 euro za 100 kilogramów mięsa.

Japonia, podobnie jak Chiny czy Korea Południowa, nałożyła embargo na polską wieprzowinę z uwagi na wykrycie w naszym kraju Afrykańskiego Pomoru Świń. Zakaz importu obejmuje mięso pochodzące nie tylko z powiatów, w których faktycznie stwierdzono ASF, ale z całego kraju.

Czytaj więcej w Money.pl
Sawicki ujawnia, co dalej z eksportem mięsa Polska i Ukraina porozumiały się w sprawie zniesienia zakazu importu wieprzowiny i wołowiny.
Mięso z piwem zdrowsze? Naukowcy: tak... Badania wykazały, że stosowanie marynaty z piwa, wina lub herbaty częściowo zapobiega powstawaniu niebezpiecznych substancji w gotowanym mięsie. Piwo jest skuteczne również podczas grillowania.
Będzie interwencyjny skup wieprzowiny? Cena skupu świń spadła o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt procent po tym, jak w lutym wykryto dwa przypadki wirusa afrykańskiego pomoru świń u padłych dzików.
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)