wp.pl
wp.pl
Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Rekordowa produkcja cukru w Polsce. Tak dobrze dawno nie było

Rekordowa produkcja cukru w Polsce. Tak dobrze dawno nie było

Fot. david pacey/flickr (CC BY 2.0)

Wysokie ceny cukru na rynkach poprawiły sytuację polskiego przemysłu cukrowniczego. W 2016 r. przychody ze sprzedaży cukru wyniosły 5,5 mld zł. To o 700 mln zł więcej niż w 2015 r. Prognozy wskazują, że w tym roku polskie firmy wyprodukują więcej cukru niż potrzeba. A to oznacza wzrost eksportu.

Zysk netto branży za ubiegły rok wyniósł 955 mln zł, wobec 280 mln zł przed rokiem - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Według eksperta Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Piotra Szajnera, duży wpływ na poprawę zysku koncernów miały także niskie ceny skupu buraków cukrowych. Według danych GUS, średnia cena skupu wyniosła 116,6 zł/tonę i była o 2,4 proc. niższa niż przed rokiem.

Relatywnie drogi jest cukier na rynku krajowym. W lutym br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,61 zł/kg i była taka sama jak przed miesiącem, ale o 16 proc. wyższa niż przed rokiem.

Za cukier paczkowany w lutym trzeba było zapłacić średnio 2,74 zł/kg tj. o ponad 10 proc. więcej niż przed rokiem. W handlu detalicznym cukier średnio kosztował 3,18 zł/kg czyli o ponad 23 proc. więcej niż rok wcześniej.

Według portalu dlahandlu.pl, w kwietniu konsumenci za cukier paczkowany kupowany w sieciach handlowych płacili od 2,89 do 4,45 zł za kg, średnio jego cena wyniosła 3,14 zł/kg.

W pierwszych miesiącach tego roku światowe ceny kształtowały się na poziomie 550 dolarów za tonę, a cukru surowego - 450 dol/tonę. Analitycy przewidują, że relatywnie wysokie ceny cukru na świecie będą utrzymywały się do końca 2017 r.

Od października br. zniesione zostanie limitowanie produkcji cukru w Unii Europejskiej. W związku z tym rolnicy zwiększyli uprawę buraków cukrowych, w tym roku powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wzrosła do ok. 220 tys. ha, wobec 205,6 tys. ha w sezonie poprzednim.

- Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma dobra koniunktura na światowym i krajowym rynku cukru. Jeżeli średni plon wyniesie ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton, to produkcja cukru może wzrosnąć do 2,1-2,2 mln ton - zaznacza Szajner.

Produkcja cukru w Polsce będzie większa od zapotrzebowania krajowego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. Nadwyżka może być przeznaczona na eksport.

rolnictwo, przemysł, cukier, cukrownie, produkcja cukru
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
Hj
2017-05-25 10:18
Na wóde za 500+ potrzeba.
szaleństwo
2017-05-16 19:03
Z czego się cieszyć? Cukier to trucizna i najgorszy narkotyk... Nie używam białej mąki ani cukru i przestałem chorować. Wcześniej ciągle coś mi było. Już z 10 lat moja noga nie postała w gabinecie lekarskim... Waga sama spadła. Nie byłem otyły. Bmi było w normie, ale teraz przez skórę widać mięśnie ;d
Wacio
2017-05-15 16:58
No nie może się tyle dobra narodowego marnować. Misiewicz się nudzi, trzeba powołać spółkę Polski Cukier. Bo wiadomo taki niezarządzany wprawną ręką gospodarza cukier to czyste marnotrawstwo.
Pokaż wszystkie komentarze (14)