Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Sadzenie chili

0
Podziel się:

Papryka chili, czy inaczej papryka ostra to odmiana papryki o bardzo ostrym smaku. Sadzenie chili powinno odbywać się w dobrze przepuszczalnym podłożu, które będzie dobrze odprowadzać wodę, papryka stanowczo lepiej zniesie przesuszenie niż przelanie jej wodą. Wymagają też odpowiednio wysokich temperatur.

Avatar/CC 3.0/pl.wikipedia.org
Avatar/CC 3.0/pl.wikipedia.org

| Papryka chili, czy inaczej papryka ostra to odmiana papryki o bardzo ostrym smaku. Sadzenie chili powinno odbywać się w dobrze przepuszczalnym podłożu, które będzie dobrze odprowadzać wodę, papryka stanowczo lepiej zniesie przesuszenie niż przelanie jej wodą. Wymagają też odpowiednio wysokich temperatur.* Nasiona papryki chili wysiewa się już na początku lutego, na początek do małej doniczki wysiewa się po 3-4 nasionka, na głębokość 3 cm. Ziemia do posadzenia papryczki chili powinna być wilgotna, a miejsce, w którym będzie rosła dobrze nasłonecznione i ciepłe. Pierwsze papryczki powinny się pojawić po 4-5 tygodniach. Gdy papryczki osiągną już kilka centymetrów należy je rozsadzić do większych doniczek. Dojrzałe papryczki można osiągnąć po około trzech miesiącach od daty wysiewu. Do papryk chili zalicza się m.in.: Naga Jolokia* – kultywar papryki habanero (Capsicum chinense)* Aji pieprz* – owoce papryki jagodowej (Capsicum baccatum)* Rocoto – grupa kultywarów pochodzących od Capsicum
pubescens *
Cayenne – świeże owoce często sprzedawane są, jako po prostu „papryczki chili”, suszone, jako pieprz cayenne. Jest kultywarem papryki rocznej (Capsicum annuum), Naga Jolokia – kultywar papryki habanero (Capsicum chinense)* Scotch bonnet – kultywar papryki habanero Tabasco – kultywar papryki rocznej, stosowany głównie, jako składnik sosu Tabasco Malagueta *– pochodzi od papryki rocznej |
| --- |

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)