Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie

Sadzenie chili

Avatar/CC 3.0/pl.wikipedia.org
Avatar/CC 3.0/pl.wikipedia.org

Papryka chili, czy inaczej papryka ostra to odmiana papryki o bardzo ostrym smaku. Sadzenie chili powinno odbywać się w dobrze przepuszczalnym podłożu, które będzie dobrze odprowadzać wodę, papryka stanowczo lepiej zniesie przesuszenie niż przelanie jej wodą. Wymagają też odpowiednio wysokich temperatur.

Nasiona papryki chili wysiewa się już na początku lutego, na początek do małej doniczki wysiewa się po 3-4 nasionka, na głębokość 3 cm. Ziemia do posadzenia papryczki chili powinna być wilgotna, a miejsce, w którym będzie rosła dobrze nasłonecznione i ciepłe. Pierwsze papryczki powinny się pojawić po 4-5 tygodniach.

Gdy papryczki osiągną już kilka centymetrów należy je rozsadzić do większych doniczek. Dojrzałe papryczki można osiągnąć po około trzech miesiącach od daty wysiewu.


Do papryk chili zalicza się m.in.:

Naga Jolokia – kultywar papryki habanero (Capsicum chinense)

Aji pieprz – owoce papryki jagodowej (Capsicum baccatum)

Rocoto – grupa kultywarów pochodzących od Capsicum pubescens

Cayenne – świeże owoce często sprzedawane są, jako po prostu „papryczki chili”, suszone, jako pieprz cayenne. Jest kultywarem papryki rocznej (Capsicum annuum),

Naga Jolokia – kultywar papryki habanero (Capsicum chinense)

Scotch bonnet – kultywar papryki habanero

Tabasco – kultywar papryki rocznej, stosowany głównie, jako składnik sosu Tabasco

Malagueta – pochodzi od papryki rocznej

chili, papryka, błonnik, antyoksydanty, sadzenie, psiankowate, rośliny psiankowate, źródło błonnika, papryka chili
Czytaj także
Polecane galerie