Sadzenie chmielu

Magnus Manske/CC 3.0/pl.wikipedia.org
Magnus Manske/CC 3.0/pl.wikipedia.org

Chmiel należy do roślin z gatunku pnących. Występuje ok. 5 różnych odmian, które rosną w klimacie umiarkowanym. Chmiel jest bardzo popularny przez wzgląd na wykorzystanie jego szyszek do produkcji piwa.


Przygotowanie stanowiska

Chmiel powinien być posadzony tak, by jego dolna część znajdowała się w cieniu, a górna miała dostęp do światła. Gleba powinna być żyzna i wilgotna, najlepiej o odczynie obojętnym. Stanowisko pod sadzenie chmielu powinno również być dobrze osłonięte od wiatru.


Sadzenie chmielu

Przed sadzeniem chmielu trzeba dobrze przygotować ziemię, by sadzonka się przyjęła. Jest to pnącze, wymaga, więc odpowiedniej konstrukcji, na której będzie mógł rosnąć. Chmiel sadzi się z sadzonek nieukorzenionych, czyli sztobrów lub z sadzonek ukorzenionych wcześniej otrzymanych ze sztobrów. Chmiel powinien być posadzony w rzędach oddalonych od siebie, o co najmniej 3 metry. Zbyt gęste sadzenie nie pozwala pnączu odpowiednio rosnąć.


Gatunki uprawiane w Polsce:

Chmiel japoński (Humulus japonicus Siebold & Zucc.) – efemerofit
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus L.) – gatunek rodzimy
Inne gatunki
Humulus yunnanensis Hu
Humulus neomexicanus (A. Nelson & Cockerell) Rydb.
Humulus scandens (Lour.) Merr.

Czytaj także
Polecane galerie