Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Sadzenie kiełków

0
Podziel się:

Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu, które nie zdążyły przekształcić się jeszcze w siewki. Zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnych wartości odżywczych, przez co są cennym elementem diety. Kiełki najczęściej je się w postaci surowej, jako dodatek do kanapek, sałatek i jako dekoracja potraw.

Victor M. Vicente Selvas/CC0 1.0/pl.wikipedia.org
Victor M. Vicente Selvas/CC0 1.0/pl.wikipedia.org

| Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu, które nie zdążyły przekształcić się jeszcze w siewki. Zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnych wartości odżywczych, przez co są cennym elementem diety. Kiełki najczęściej je się w postaci surowej, jako dodatek do kanapek, sałatek i jako dekoracja potraw. ##Wybór sadzonek By kiełki zachowywały swoje właściwości odżywcze lepiej jest nie kupować nasion w zwykłych sklepach ogrodniczych. Lepiej poszukać w okolicy organicznej hodowli nasion. ##Wymagania Kiełki powinny rosnąć w półcieniu. Powinny mieć również stały dopływ powietrza, by nie spleśniały. Kiełki można siać przez cały rok, przez wzgląd na właściwości odżywcze najlepiej wysiewać je w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw. Kiełki, w naturalny sposób dostarczą potrzebnych w tym okresie witamin. ##Sadzenie kiełków Dobrze opłukane nasiona należy namoczyć w przegotowanej wodzie i zostawić na kilka godzin, następnie należy przepłukać i odstawić na kilka dni, najlepiej zostawić je w
temperaturze pokojowej. Kiełki można sadzić na ligninie, sitku, w woreczku i w słoiku. Można także posadzić je w specjalnej kiełkownicy. ##Rodzaje kiełków Alfalfa (lucerna); Brokuł; Burak; Cebula; Fasola adzuki; Fasola mung; Kapusta; Koniczyn; Kozieradka; Pieprzyca (rzeżucha); Pszenica; Rzodkiewka; Słonecznik; Soczewica; Soja; Rzeżucha |
| --- |

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)