Sadzenie kiełków

Victor M. Vicente Selvas/CC0 1.0/pl.wikipedia.org
Victor M. Vicente Selvas/CC0 1.0/pl.wikipedia.org

Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu, które nie zdążyły przekształcić się jeszcze w siewki. Zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnych wartości odżywczych, przez co są cennym elementem diety. Kiełki najczęściej je się w postaci surowej, jako dodatek do kanapek, sałatek i jako dekoracja potraw.

Wybór sadzonek

By kiełki zachowywały swoje właściwości odżywcze lepiej jest nie kupować nasion w zwykłych sklepach ogrodniczych. Lepiej poszukać w okolicy organicznej hodowli nasion.

Wymagania

Kiełki powinny rosnąć w półcieniu. Powinny mieć również stały dopływ powietrza, by nie spleśniały. Kiełki można siać przez cały rok, przez wzgląd na właściwości odżywcze najlepiej wysiewać je w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw. Kiełki, w naturalny sposób dostarczą potrzebnych w tym okresie witamin.

Sadzenie kiełków

Dobrze opłukane nasiona należy namoczyć w przegotowanej wodzie i zostawić na kilka godzin, następnie należy przepłukać i odstawić na kilka dni, najlepiej zostawić je w temperaturze pokojowej. Kiełki można sadzić na ligninie, sitku, w woreczku i w słoiku. Można także posadzić je w specjalnej kiełkownicy.

Rodzaje kiełków

Alfalfa (lucerna); Brokuł; Burak; Cebula; Fasola adzuki; Fasola mung; Kapusta; Koniczyn; Kozieradka; Pieprzyca (rzeżucha); Pszenica; Rzodkiewka; Słonecznik; Soczewica; Soja; Rzeżucha

 

pszenica, soja, nasiona, kiełki, sadzenie, soczewica, lucerna, wartości odżywcze, kapusta, cebula, burak, siewki, alfalfa, brokuł, fasola mung, koniczyn, rzerzucha, pieprzyca, słowcznik, kozieradka
Czytaj także
Polecane galerie