Notowania

sadzenie
07.03.2014 10:13

Sadzenie poru

Por jest warzywem całorocznym i w smaku jest trochę delikatniejszy od cebuli. Jest nieodzownym dodatkiem do sałatek, zup czy surówek.

Podziel się
Dodaj komentarz
Ranveig/CC 2.0/pl.wikipedia.org

| Por jest warzywem całorocznym i w smaku jest trochę delikatniejszy od cebuli. Jest nieodzownym dodatkiem do sałatek, zup czy surówek. ## Przygotowanie podłoża Por wymaga sadzenia na słonecznym miejscu, źle znosi brak światła. Późne odmiany mogą zimować w gruncie, ponieważ por nie jest wrażliwy na wahania temperatury. Nie przepada jednak za suchym podłożem, w okresie suszy dobrze jest go regularnie podlewać. Por najlepiej wzrasta na glebie gliniasto-piaszczystej, żyznej i bogatej w próchnice. Ziemię dobrze jest przemieszać z kompostem lub sadzić por rok lub dwa po oborniku. * Kiedy sadzić por?* Por najlepiej jest sadzić na początku marca do skrzynek wypełnionych ziemią torfową, wczesne odmiany można zacząć wysiewać nawet pod koniec lutego. Do gruntu por sadzi się pod koniec kwietnia. * Jak sadzić por?* Sadzenie porów rozpoczynamy, gdy temperatura na dworze nie spada już poniżej zera. Sadzonki powyżej 10 cm wysadza się do ziemi w rozstawie 20-35 cm. Podłoże, na którym ma wzrastać por należy
dokładnie odchwaścić. Sadzenie porów gotowych do uprawy należy rozpocząć od wykopania otworów za pomocą sadzaka na głębokość 20 cm, następnie należy włożyć do każdego otworu sadzonkę i podlać roślinę. Należy poczekać aż woda wchłonie w ziemię i zasypać ją później. ## Odmiany pora: Odmiana wczesna: Golem, Starozagorski – Kamusch, Bluvetia, Odmiana średniowczesna: Jolant, Odmiana średniopóźna: Titus, Juhas, Odmiana późna: Bartek, Winner, Orbital, Selina, Tango |
| --- |

Tagi: sadzenie, warzywa, cebula, sałatki, juhas, bartek, tango, AgroPorady, promowane
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz